Hiába várják a feltöltődést, száraz maradhat a Poopó-tó medre

2021. augusztus 3. – 15:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 3700 méter magasan, az Andok fennsíkján elhelyezkedő, sós vízű Poopó Bolívia második legnagyobb tava. Nagyon sekély, és vízszintje a tudósok és az őslakos ajmarák szerint időszakonként leapad, majd újra feltöltődik. A közeli falvak idős lakói szerint a tó nagyjából 50 évente újratöltődik, most azonban kétségesnek tartják ezt, írja az MTI.

„Tekintve a klímaváltozást és szennyezettséget, úgy tűnik, az időjárást már nem lehet megjósolni. Ajmara nyelvünkön úgy mondjuk: Földanya elfáradt” – mondta a közelben lakó Valerio Rojas.

A tudósok is szkeptikusak. A szakértők szerint a tó az öntözésre használt víz elvezetésének esett áldozatul, a meleg, száraz klíma miatt pedig valószínűtlen a felépülése.

Jorge Molina, a San Andrés Egyetem munkatársa szerint az Andokban a globális átlagnál nagyobb mértékű a hőmérséklet emelkedése, különösen nappal. Ennek következtében a párolgás felgyorsult, ami különösen nehézzé teszi a túlélést egy ilyen sekély tó és annak élővilága számára.

„Emiatt ez már nem egy funkcionáló tó. Az a tó, amely túl gyakran szárad ki, nem funkcionál megfelelően flórája, faunája és a biodiverzitás számára” – mondta Molina.


Az aszály az egykor a tó partjánál élő közösségeket is elüldözi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!