Felfüggesztett börtönt kapott a világháborús fegyverek német gyűjtője, akinek egy ritka Párduc tank is volt a pincéjében

2021. augusztus 3. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Tizennégy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 250 ezer euró (90 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezett a kieli tartományi bíróság egy 84 éves német férfit, amiért második világháborús fegyvereket, köztük egy harckocsit, egy légvédelmi gépágyút, puskákat, lőszereket és robbanószereket birtokolt, írja az MTI.

A kieli gyűjtőt kötelezték arra is, hogy a Panther (Párduc) típusú harckocsit két éven belül adja el vagy adományozza oda egy múzeumnak vagy egy arra felhatalmazott gyűjtőnek. A Popular Mechanics azt írja, ebből a típusú Párducból 12 darab létezik a világon, egy amerikai múzeum már be is jelentkezett érte, hogy megvásárolná.

A német hatóságok 2015-ben náci műkincsekkel folytatott feketekereskedelem felgöngyölítése közben bukkantak az illegális fegyvertárra a férfi raktárában. A nyomozás során előkerült – egy másik személynél – az a két bronz lószobor is, amely hajdan Adolf Hitler hivatalának a bejárata előtt állt.

A hatóságok elkoboztak az észak-németországi férfitól géppuskákat, automata pisztolyokat és több mint 1000 adag lőszert is. A helyi média szerint a férfi annak idején nem is csinált titkot fegyvergyűjteményéből, sőt egy kemény télen elő is hozta a harckocsit, hogy hóeltakarításra használja.

A bírósági tárgyalás előtt azt állította, hogy a tankot ócskavasként vásárolta Angliában.

Annak idején 20 katonának kilenc órába telt, amíg munkapáncélosokkal ki tudta emelni a férfi házának pincéjéből a lefoglalt több mint 40 tonnás harckocsit. Mivel az ügyben indult per törvénytelenül hosszú ideig – hat évig – elhúzódott, a 14 hónap felfüggesztett börtönből 4 hónapot letöltöttnek tekintenek.

A pénzbírságot megosztva egy hospice, egy gyermekfalu, egy állatmenhely és az államkincstár javára kell befizetni egy éven belül. A bíróság úgy találta, hogy a férfit nem rossz szándék, csak gyűjtői szenvedély vezérelte. Enyhítő körülményként vették tekintetbe a vádlott idős korát, büntetlen előéletét és beismerő vallomását.

Bár annak idején főleg a harckocsi megtalálásának híre járta be a világsajtót, a perben a páncélos játszotta a legcsekélyebb szerepet, mert szakértői vélemények szerint a harckocsi már nem alkalmas katonai használatra, csak muzeális célokat szolgálhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!