A brit belügyminisztérium kamuoldalt hozott létre, hogy eltántorítsa a menekülteket a beutazástól

2021. augusztus 01. – 19:40

frissítve

A brit belügyminisztérium kamuoldalt hozott létre, hogy eltántorítsa a menekülteket a beutazástól
Fotó: Marjanovic Mira / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A brit belügyminisztérium hamis weboldalt hozott létre, hogy félrevezető információkkal eltántorítsa a menekülteket attól, hogy az Egyesült Királyságba jöjjenek, írta meg vasárnap a The Independent.

A The Independent állítása szerint a belügyi tárca egy On The Move nevű, megtévesztésre szánt honlapot hozott létre, ami „az úton lévő menekülteket hivatott ingyenes, megbízható és fontos információkkal ellátni”.

A szervezet honlapjának elérhetőségeit egy a közösségi médiában folytatott, öt hónap alatt 23 ezer angol fontot felemésztő kampány során juttatták el a Franciaországban, illetve Belgiumban tartózkodó menekülteknek, akik a La Manche csatornán terveztek átjutni az Egyesült Királyságba.

A honlap egy .org domainnevet használ, amit általában jótékonysági szervezetekhez társítanak, illetve nem tartalmaz kormányzati márkajelzést, és a „rólunk” rész sem mutat semmilyen kapcsolatot a belügyminisztériummal.

A The Independent kutatómunkájából kiderült, hogy a honlapot 2020 áprilisában hozták létre egy olyan privát regisztrációs eszközzel, ami elrejti a tulajdonosok személyes adatait.

A honlap arra kéri a menekülteket, hogy az On The Move-nak küldjék el kérdéseiket e-mailben anélkül, hogy tudnák, hogy ezzel a brit kormányhoz fordulnak.

A portál arról tájékoztatja az olvasókat, hogy az Egyesült Királyság rendszeresen visszaküldi az Európai Unióba az illegális bevándorlókat, bár valójában ezt a brexit miatt már január elsejétől nem tudta megtenni. A portál információi között szerepel, hogy bűncselekmény csónakkal átkelni a La Manche csatornán. A The Independent ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen vitatott perek az utóbbi időben alábbhagytak.

A portál, amit a La Manche csatornán átkelő menekültek magas száma miatt hoztak létre, egyebek között olyan jelmondatokat sulykol, mint „ne sodord veszélybe a saját és a gyermeked életét”, „vissza fogunk küldeni” és „nem bújhatsz el”.

Forrás: On The Move
Forrás: On The Move

Nick Thomas-Symonds, az ellenzéki brit Munkáspárt árnyékkormányának belügyminisztere azzal vádolta meg Priti Patel brit belügyminisztert, hogy

„kaotikus belügyminisztériumi vezetése oda vezetett, hogy az adófizetők pénzéből több ezer fontot költöttek egy olyan reklámkampányra, amely hamis, szégyenteljes és embertelen.”

Azt is hozzátette:

„Olyan bevándorlási politikára van szükségünk, amely az embercsempészetből nyerészkedő bandák megfékezésére, illetve a biztonságos és legális bevándorlási útvonalak megnyitására összpontosít, valamint a kormány hatástalan törvénytervezetének visszavétele szükséges, amely jogszabály a menekültügyi egyezménybe ütközik”

Kiemelte, hogy a honlapot a belügyminisztérium egy kampány keretein belül hozta létre, amivel

„a franciaországi és belgiumi migránsokat kívánta lebeszélni arról, hogy illegális belépést kíséreljenek meg az Egyesült Királyságba”.

A PA hírügynökség információszabadságra vonatkozó kérelme alapján kiderült, hogy 2020 decembere és 2021 áprilisa között 23 200 fontot fizettek a Facebookon és az Instagramon angol, kurd, arab, perzsa és pastu nyelven elhelyezett célzott hirdetésekért, amelyek mind az On The Move weboldalhoz kapcsolódtak.

Az On The Move honlapjára látogatóknak először azt a kérdést teszik fel, hogy fontolgatják-e ők vagy ismerőseik az illegális beutazást az Egyesült Királyság területére. Az igennel válaszolókat olyan oldalra kalauzolják, ami az utazás veszélyeire, a „jogi kockázatokra” és az európai országban zajló élet „realitására” akarja felhívni a figyelmet.

Forrás: On The Move
Forrás: On The Move

A honlapnak van egy „biztonságos és legális alternatívák” oldala is, de ez nem tartalmaz semmilyen arra vonatkozó részletet, hogyan lehet beadni menedékkérelmet Nagy-Britanniában vagy hogyan lehet bejutni az országba jogszerű úton. Ehelyett a közzétett információk Franciaországra és Belgiumra, illetve más uniós államokra összpontosítanak, valamint arra, hogyan tudnának az érintettek önként visszatérni a származási országukba.