Három kubai gumimatracon akart átszökni Oroszországból Észtországba

2021. július 30. – 22:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lebukott az a három kubai férfi, akik gumimatraccal akartak átevickélni Oroszországból Észtországba – írta meg a BBC.

A két ország határán folyik a Narva folyója, ezen akartak átkelni a kubaiak, hogy az Európai Unió területére érve aztán valahogy eljussanak Spanyolországba, ahol az egyikük lánya is él.

Az akciót megelőzően az 53, 51 és 29 éves férfiak tüzetesen áttanulmányozták a környék domborzatát, illetve szatyrokba csomagolták a papírjaikat és személyes tárgyaikat.

A három férfi azért is választotta a szökésnek ezt a szokatlan formáját, mert míg kubaiként Oroszországban automatikusan van vízumuk, addig az európai országokkal ez nem így van. A legtöbb kubai úgy disszidál, hogy inkább az Egyesült Államokba eveznek át valamilyen csónakon, akár életveszélyes körülmények között.

A három szökni vágyót a hatóságok egy Szentpétervár közelében lévő, menekülteket befogadó központba vitték, ahol a kitoloncolásukat várják majd.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Narva folyón keresztül akart valaki Európába szökni: 2018-ban egy magát egyiptominak valló férfit halásztak ki a vízből az észt hatóságok, miután a férfi majdnem megfulladt. A határon egyébként mindig feszült egy kicsit a helyzet, a NATO mindig ott tart egy csapatot arra az esetre, ha Oroszország megtámadná az 1991-ig Szovjetunió részét képező Észtországot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!