Módszeresen kivégeztek egy barátfókát, ami egy görög sziget kabalaállata volt

2021. július 26. – 12:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Védett területen ölték meg Alonisszosz görög sziget kabalaállatát, egy ismert barátfókát. Az állatot szántszándékkal végezték ki közvetlen közelről egy szigonypuskával – írja az MTI a mediterrán barátfókák védelmével foglalkozó görög civil szervezet, a MOm közlése alapján.

A Kosztisz becenevű fiatal hímet egy 2018-as nagy tengeri vihar, a Zorbasz ciklon pusztítása után találták meg élve, de a végletekig legyengülve az Égei-tengeren, a kicsiny Folegandrosz-szigeten. Az őt megtaláló halászról elnevezett Kosztiszt a helyiek és a MOm aktivistái gondozták hónapokon át.

Felépülése után elengedték, de a kis fóka nem tágított az emberek közeléből, és Alonniszosz kikötőjében gyakran sütkérezett a csónakokon, ahol gyakran fotózták a turisták.

A mediterrán barátfóka súlyosan veszélyeztetett faj. A görög sziget kedvencévé vált példányt az Alonisszosz és az Északi Szporádok Nemzeti Park, Görögország első védett tengeri parkja – Európa legnagyobb tengeri nemzeti parkja – területén ölték meg.

Az ANA görög hírügynökség jelentése szerint a híres fóka elpusztítása felháborította a görögöket, és civil kezdeményezés indult a tettes felkutatására.

A Wikipédia szerint a mediterrán barátfóka (Monachus monachus) főleg az Égei-tengeren, Madeira-szigeteken, Jón-tengeren, Görögország nyugati partjainál, Törökország déli partjainál, Albániában, Cipruson és Marokkóban honos. Korábban a Fekete-tengerben is élt. Tízezrével lőtték őket, míg 1996-ban alig több mint 500 példány maradt, de ezek is a turisták és a búvárok zaklatása miatt nagymértékben veszélyeztetve vannak. A kihalás fenyegette mediterrán barátfókák csaknem fele Görögországban él.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!