Vesztegetés, gyerekpornó, bántalmazás – újabb vádak R. Kelly ellen

2021. július 25. – 22:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A New York-i szövetségi bíróság ügyészei jelentősen bővíteni szeretnék az R. Kelly ellen zajló egyik per vádpontjait, ezért pénteken beadvánnyal fordultak az ügyben eljáró bíróhoz – írja a CNN. Ha a bíró engedélyezi az új vádpontokat, további súlyos dolgok derülhetnek ki a híres énekes-producerről.

Súlyos tételek

R. Kelly (polgári nevén Robert Kelly) ellen több per is zajlik: 2019 februárjában a Cook megyei (ide tartozik Chicago is) állami ügyészség vádolta meg az énekest tíz rendbeli szexuális visszaéléssel. Májusban az ügyészek további tizenegy vádponttal bővítették a vádakat, mindegyik vád olyan szexuális bűncselekmény volt, amit 13 és 16 év közötti kiskorúakkal követtek el.

2019 júliusában aztán a szövetségi ügyészségek is akcióba léptek: az Illinois-i és a New York-i hivatal is elindított egy-egy eljárást, a két perben összesen 18 vádpontot soroltak fel, ezek között előfordult az emberrablás, a kiskorúak szexuális kihasználása, zsarolás, kényszermunka – gyakorlatilag olyan kép rajzolódott ki belőlük, hogy R. Kelly kiskorúakat hálózott be és tartott szinte szexrabszolgaként, szektás körülmények között.

R. Kelly a chicagói bíróságon 2019. szeptemberében – Fotó: Antonio Perez/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images
R. Kelly a chicagói bíróságon 2019. szeptemberében – Fotó: Antonio Perez/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images

A New York-i per – amiben R. Kelly ártatlannak vallotta magát – Brooklynban kezdődik, várhatóan augusztus 9-én, az esküdtek kiválasztásával. Az ügyészség még előtte szeretné kibővíteni a vádpontokat, elég komoly tételekkel. Azt állítják, hogy további bizonyítékokhoz és tanúvallomásokhoz jutottak, amik jelentősen alátámasztják az alábbiakat:

  • Az énekes kisfiúkkal készült gyerekpornó beszerzését kérte egy alkalommal;
  • R. Kelly fizikailag bántalmazta és fenyegette a kontrollja alatt tartott nőket és kislányokat, erről több felvétel is készült;
  • További szexuális visszaélések;
  • Állami és megyei törvényszolgák megvesztegetése vagy arra tett kísérlet.

Az ügyészek arra hivatkoznak, hogy az új bizonyítékok és vádpontok szervesen összefüggnek a per korábbi vádpontjaival és alá is támasztják azokat, ezért kérik beemelésüket a peranyagba. Az ügyészek kérték továbbá, hogy az áldozatok inkognitóban tanúskodhassanak, mivel a korábbiakban előfordult, hogy az ügyek érintettjeit zaklatások érték, sőt halálos fenyegetéseket kaptak.

Régi ügyek

A 2019-es bírósági ügyek közvetlen előzménye a Surviving R. Kelly című dokumentumfilm volt, aminek az a legnagyobb érdekessége, hogy sok újdonságot nem mondott, csak egymás mellé tette az énekes korábbi ügyeit – R. Kelly ugyanis nagyjából 15 éven keresztül megúszta a komolyabb felelősségre vonást.

Az énekesnek már 1994-ben volt ügye egy kiskorúval: feleségül vette Aaliyah-t, a később, egy 2001-es repülőgép-balesetben elhunyt énekesnőt. Aaliyah akkor 15 éves volt, de R. Kelly segítségével azt állították, hogy 18 éves. Aaliyah családja egy évvel később érvénytelenítette a házasságot. R. Kelly tagadásba vonult, de a most benyújtott beadványban akad olyan dokumentum, ami az ügyészek szerint igazolja az énekes szerepét az ügyben.

1996-ban egy nő érzelmi károkozás miatt beperelte R. Kellyt, és azt állította, 15 éves korától már szexuális kapcsolata volt az énekessel. A nő peren kívül megegyezett, az énekes 250 ezer dollárt fizetett neki. 2001-ben egy lemezkiadó volt gyakornoka vádolta meg a producert azzal, hogy 17 évesen egyenlőtlen szexuális kapcsolatot tartott fenn vele. 2002-ben további áldozatok fordultak a bíróságokhoz, a vádpontok között ekkor már felbukkant a gyerekpornó készítése, illetve egy teherbe ejtett kiskorú abortuszra kényszerítése. 2004-ig tovább sokasodtak a vádak, de az énekest az illetékes bíróságok felmentették, általában bizonyítékhiány miatt.

2017-ben kezdett szorulni a hurok, amikor a Buzzfeed arról számolt be, hogy az énekes szexszektát tart fenn, és bár R. Kelly mindent tagadott, az érintett áldozatok közül többen megnyíltak és a sajtóhoz fordultak. Ezután a közösségi médiában kampány indult a zenész bojkottálására, de az ügyészségi eljárásokhoz még kellett a 2019-es dokumentumfilm is.

R. Kelly 2019 óta börtönben várja a tárgyalásait. Jelenleg 54 éves, tavaly a koronavírusra hivatkozva megpróbálta elérni, hogy házi őrizetbe kerüljön, de kérvényét elutasították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!