Meteor világította be a norvég éjszakát

2021. július 25. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

Szombatról vasárnapra virradó éjjel, nagyjából egy óra körül látványos fényjelenséget észlelhettek a Dél-Norvégiában élők. Az égen egy tűzgolyó húzott át, azaz egy meteor, ami a Föld légkörébe beérve forrósodott fel és fényt bocsátott ki. A történteket több térfigyelő és fedélzeti kamera is felvette – írja a BBC.

A jelenség hevességét tekintve valószínűleg olyan meteorról van szó, ami már elég nagy volt ahhoz, hogy ne semmisüljön meg teljesen a légkörben, vagyis maradványa, egy meteorit valahol földet ért. A tűzgolyót az ország szinte teljes déli részén észlelték. A becsapódás valószínűleg Oslótól 60 kilométerre nyugatra, Lier mellett történt, az ott élők a fényjelenség után hangos csattanást, rázkódást is tapasztaltak. A norvég kutatók most arrafelé keresik a meteoritot.

A norvég rendőrség több vészhívást is kapott a meteor miatt, de sérülést vagy kárt sehonnan nem jelentettek. Az űrből jött szikla nagyjából 16,3 kilométer per másodperces sebességgel száguldott, és valószínűleg tízkilósnál is nagyobb volt, ami nem számít óriásinak, de azért elég ritkán látni ilyet ekkora méretben. A meteor valószínűleg a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövből érkezett a Földre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!