Nem a világörökség része többé Liverpool

2021. július 21. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elvesztette világörökségi státuszát Liverpool történelmi tengeri kereskedelmi városrésze. Az arculatában és látképében visszafordíthatatlan károkat okozó beruházások miatt döntött így az UNESCO világörökségi bizottsága, írja a BBC és az MTI.

Az UNESCO úgy találta, hogy a beruházások veszélyeztetik a város vízpartjának értékét. Kiemelték, hogy többek között például a tervezett új Everton FC vízparti stadion vezetett a történelmi helyszín állapotának „súlyos romlásához”.

Az Everton FC stadionja számára kijelölt helyszín Liverpoolban – Fotó: Paul ELLIS / AFP
Az Everton FC stadionja számára kijelölt helyszín Liverpoolban – Fotó: Paul ELLIS / AFP

A döntést a város polgármestere érthetetlennek nevezte, kifejtette, „világörökségünk soha nem volt még jobb állapotban”. Hozzátette azt is, a több száz millió fontos beruházásból tucatnyi műemlék is részesült. A polgármester a kormánnyal közösen vizsgálja, hogy fellebbezhetnek-e a döntés ellen. Sérelmezte emellett azt is, hogy „az UNESCO utoljára egy évtizede látogatott a városba, hogy saját szemével nézhesse meg, mi történt itt”. A kormány kijelentette, hogy rendkívül csalódott a döntés miatt.

Liverpool a harmadik helyszín, amelyet megfosztottak világörökségi címétől az elmúlt csaknem fél évszázadban. Korábban Omán arabbejza-rezervártumát és a drezdai Elba-völgyet vették le a listáról. Az angliai város világhírű történelmi kereskedelmi kikötőjét 2004-ben vették fel a világörökségi helyszínek közé a Brit Birodalom idején betöltött meghatározó kereskedelmi szerepe és lenyűgöző építészeti megoldásai miatt.

Az UNESCO már 2012-ben jelezte Liverpoolnak, hogy veszélyben a világörökségi státusza a város vízparti látképét jelentősen megváltoztató beruházások, például a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt. A testület akkor veszélyeztetett világörökséggé nyilvánított a városrészt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!