Másfél hónapnyi huzavona után eredményt hirdettek a perui elnökválasztáson: a baloldali Pedro Castillo győzött

2021. július 20. – 05:57

Másfél hónapnyi huzavona után eredményt hirdettek a perui elnökválasztáson: a baloldali Pedro Castillo győzött
Pedro Castillo ünnepel – Fotó: Reuters/Sebastian Castaneda

Másolás

Vágólapra másolva

Pedro Castillo, a Perú Libre (Szabad Peru, PL) baloldali párt jelöltje aratott győzelmet a szavazatok 50,12 százalékával a június 6-i perui elnökválasztás második fordulójában, írja az MTI.

Kihívója, Keiko Fujimori, a Népi Erő (Fuerza Popular, FP) nevű jobboldali párt elnökjelöltje a voksok 49,87 százalékát szerezte meg. Castillo mindössze 44 263 szavazattal szerzett többet Fujimorinál.

A győztes kihirdetése azért késett másfél hónapot, mert ez idő alatt a választási ügyekben illetékes törvényszéknek egy sor panaszt kellett kivizsgálnia; ezeket Fujimori táborából nyújtották be.

A falusi tanárból lett 51 éves politikus teljesen váratlanul nyerte meg az elnökválasztás első fordulóját áprilisban, majd a júniusi második fordulóban is sikerült diadalt aratnia a nagy politikai befolyással rendelkező Fujimorival szemben.

Castillo földműves családból származik az északi fekvésű Chota tartományból, ahol 2017-ben egy pedagógussztrájk élére állva szerzett magának országos hírnevet. Választási kampányában szocialista államot ígért, a média szorosabb állami ellenőrzését és az alkotmánybíróság feloszlatását is belengette. Társadalompolitikai ügyekben ugyanakkor konzervatív értékrendet követ, elutasítja az azonos neműek házasságát és az abortuszt.

Castillo hatalmas kihívások előtt áll. Perut nagyon súlyosan érintette a koronavírus-járvány, a dél-amerikai államban az egyik legmagasabb a halálozási arány globális összehasonlításban. A gazdaság mindemellett 12,9 százalékkal zsugorodott. Az ország központi részein pedig a Fényes Ösvény (Sendero Luminoso) maoista lázadószervezet tevékenykedik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!