Boris Johnsonnak távoznia kellene egykori főtanácsadója szerint

2021. július 20. – 23:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Boris Johnson brit miniszterelnök volt főtanácsadója szerint a kormányfőnek minél előbb távoznia kellene tisztségéből, írta meg az MTI.

Az egykor rendkívül befolyásos Dominic Cummings a BBC-nek adott egyórás interjújában beszélt arról, hogy ő már 2019 decemberében, a Johnson vezette Konzervatív Párt váratlanul nagyarányú parlamenti választási győzelme után néhány nappal arról tárgyalt szövetségeseivel a Downing Streeten, hogy Boris Johnsont el kellene távolítani a miniszterelnöki tisztségből.

„Minél hamarabb távozik, annál jobb.”

Cummings volt a kormányzati stáb messze legbefolyásosabb nem miniszteri tisztségű tagja, és a sarkalatos szakpolitikai kérdések mellett közvetlen befolyással bírt a kormányon belüli személyi döntésekre is. Belső hatalmi viszályok után 2020 végén távozott főtanácsadói tisztségéből, és nem volt tagja a kormányzó Konzervatív Pártnak és a kormánynak sem. Azt mondta, Johnson akkori élettársa, Carrie Symonds a 2019-es választások után „megpróbálta saját kezébe venni a szálakat”, és befolyásolni akarta a kinevezéseket.

Cummings úgy fogalmazott:

„Napokon belül olyan helyzetben találtuk magunkat, hogy a miniszterelnök barátnője tőlünk akart megszabadulni, és komplett bohócokat akart kineveztetni egyes kulcsposztokra.”

Szerinte a miniszterelnöknek nem volt semmilyen kormányzási terve, és

„azt sem tudja, hogyan kell ellátni a miniszterelnöki teendőket, és nem azért juttattuk be (a Downing Streetre), mert ő lett volna a megfelelő személy az ország vezetésére, hanem azért, mert egy adott problémát meg kellett oldanunk”.

Ez a probléma a brexit végigvitele volt. Cummings a brit EU-tagságról tartott öt évvel ezelőtti népszavazás előtt a kilépésért küzdő legnagyobb kampánycsoport, a Vote Leave irányítója volt. A kedd esti BBC-interjúban viszont kijelentette: „nincs ember a Földön”, aki teljes bizonyossággal tudhatná, hogy tényleg a brexit volt-e a helyes döntés.

Dominic Cummings utalt rá, hogy a jelenlegi kormányzati rendszer helyére újat kellene állítani, „akár egy új párt létrehozásával, akár egy meglévő párt átvételével”, de nem gondolja, hogy ezt neki személyesen kellene megtennie.

Arra a kérdésre, hogy tesz-e bármit Johnson távozása érdekében, a brit kormányfő volt főtanácsadója, azt mondta: „igen, magától értetődően”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!