Már több mint kétszáz áldozata van a nyugat-európai árvizeknek, több százan eltűntek

2021. július 19. – 15:35

frissítve

Már több mint kétszáz áldozata van a nyugat-európai árvizeknek, több százan eltűntek
Mentőcsapatok dolgoznak Pepinsterben, Belgiumban 2021. július 16-án – Fotó: Yves Herman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

További halálos áldozatokra bukkantak a múlt hét közepétől három napon át tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradások miatt összeomlott házak romjai között Belgiumban, és még több mint százhatvan embert eltűntként tartanak nyilván – írja az MTI. Hollandiában tovább apadtak a múlt héten megáradt folyók, de az árvízveszély továbbra is fennáll. Németországban is újabb elhunytakról érkeztek hírek, így az összes árvízáldozat száma már 200 felett jár.

A belga sajtó beszámolója szerint hétfő reggelre további kilenc holttestet találtak a Belgium keleti, délkeleti felében történt áradások nyomán, ezzel 36-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Harmincketten vesztették életüket a liège-i, ketten a muri régióban, egy ember Charleroi régiójában és szintén egy ember a Luxemburg nevű belga tartományban. A holttestek közül 23-at a Meuse egyik mellékfolyója, a Vesdre völgyében találtak meg.

Az illetékes belga válságközpont 163 eltűntről beszél, bár közöttük olyanok is lehetnek, akik már az áradások előtt elhagyták otthonukat. A hatóságok ezért arra szólítottak fel, hogy mindenki, aki másutt keresett biztos menedéket, a lehető leghamarabb jelentkezzen a mentőszolgálatoknál vagy a rendőrségen. A tájékoztatás szerint az érintett területeken megszűnt az árvízveszély, a mentési műveletek véget értek, az eltűntek utáni kutatás mostantól főként a holttestek megtalálására összpontosít.

Az áradás utáni állapot a belga Chaudfontaine településen 2021. július 18-án – Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / AFP
Az áradás utáni állapot a belga Chaudfontaine településen 2021. július 18-án – Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA MAG / AFP

Hétfő délelőtt mintegy 1100 háztartás volt vízellátás nélkül, és 3700 háztartásban továbbra sem iható a csapvíz, szemben az előző napi 24 ezerrel. A fő vasútvonalak forgalma reggel újraindult, a vasúti töltések átvizesedése miatt bizonyos szakaszokon buszok szállítják az utasokat.

A szomszédos Hollandiában (ahol halálozása mostanáig nincs a helyzetnek) az esőzések okozta áradás által leginkább érintett Limburg tartomány legnagyobb folyója és mellékfolyóinak vízszintje csökken. A régió számos településéről elővigyázatosságból kimenekített lakosok nagy része visszatérhetett otthonába, és megkezdődött a sárral borított közterületek takarítása, valamint a megrongálódott házak statikai felmérése.

Németországban hétfőre 165-re nőtt az árvizek halálos áldozatainak száma, írja a DW. A belga és a német áldozatok együtt így már 201-en vannak. Magas rangú német kormányzati források a DPA hírügynökségnek elmondták, hogy a kabinet 400 millió eurós segélycsomagot hagy jóvá az ország árvíz sújtotta, nyugati régióinak.

A gyorssegélyt és egy hosszabb távú újjáépítési programot várhatóan még szerdán aláírják.

A napokban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy átszakadhat az Euskirchen város közelében található Steinbach-gát, mivel a heves esőzések miatt a víz elöntötte a tetejét. A kölni hatóságok szerint ugyanakkor a gát már nem jelent veszélyt a közeli városokra és falvakra, a hatóságok pedig elkezdték megszervezni a biztonsági okokból evakuált lakosok „rendezett visszatérését” Swisttalba és Rheinbachba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!