Feltételessel szabadulnak a terrorizmus miatt elítélt székelyföldi aktivisták

2021. július 19. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Még 2018-ban hozta meg jogerős ítéletét a román legfelsőbb bíróság a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistái ügyében: ekkor Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét terrorizmus vádja miatt öt év börtönre ítélték.

Az MTI friss híre szerint most jogerős ítéletben hagyta jóvá a Brassó Megyei Törvényszék a két férfi feltételes szabad lábra helyezését – közölte közösségi oldalán hétfőn Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője, aki a két elítélt családjától értesült az ítéletről, ugyanakkor a törvényszéki határozatok kivonata a déli órákban még nem jelent meg a romániai bíróságok portálján. A két székelyföldi férfit várhatóan még hétfőn szabadon bocsátják a feketehalmi börtönből.

Beke István és Szőcs Zoltán 2020 májusa óta kérhette a feltételes szabadlábra helyezést. Azóta négy, erre vonatkozó kérést nyújtottak be, a börtön illetékes bizottsága a jó magaviseletük alapján valamennyi esetben ajánlotta a szabadon bocsátást. Beke István eddigi kéréseit rendre elutasították a bíróságok. Szőcs Zoltán szabadon bocsátását már két korábbi alkalommal is elrendelte a Brassói Bíróság, az ügyészség fellebbezése után azonban a Brassó Megyei Törvényszék megváltoztatta a döntést.

A terrorizmus vádjával elítélt székely férfiaknak hat hónap múlva lejár a büntetésük. Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban, miután az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből, és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi fiatalok ellen. Letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!