Grönland leállít minden olajfúrást, hogy így küzdjön a klímaváltozás ellen

2021. július 18. – 13:08

Másolás

Vágólapra másolva

A grönlandi kormány bejelentette, hogy leállít a sziget területén mindennemű felderítő olajfúrást, hogy ezzel vegye ki a részét a klímaváltozás elleni harcból, és védje a saját környezetét. Grönland hivatalosan Dánia fennhatósága alá tartozik, de autonóm tartomány, saját parlamenttel és döntési jogokkal. Egy 2008-as dán-grönlandi egyezmény kimondja, hogy a sziget ásványkincsei felett a grönlandi kormányé a teljes körű ellenőrzés, erre hivatkozva állították le például az uránbányászatot idén tavasszal.

Grönlandon olajkitermelés jelenleg nem zajlik (és a mostani döntés értelmében nem is fog), elsősorban a zord időjárási körülmények, és a lelőhelyek távolsága miatt. Lelőhelyek viszont vannak, a geológusok becslései szerint 17,5 milliárd hordónyi kőolaj, és jelentős földgázkészletek is rejtőznek a jég alatt. Ez nagyobb, mint például Norvégia vagy Brazília kitermeletlen olajtartaléka, és csak egy kicsivel marad el a katari készletnél. Ironikus módon éppen a klímaváltozás miatt, az olvadással válnak majd ezek a készletek könnyebben kitermelhetővé. A grönlandi kormány ennek ellenére a megújuló energiaforrásokkal képzeli el az ország jövőjét.

Jelenleg két kisebb olajvállalat végez felderítő próbafúrásokat négy helyszínen Grönland területén, amíg ezek a licencek le nem járnak, ezeket a fúrásokat nem állíttathatja le az ország (más kérdés, hogy maguk a cégek látják-e bármi értelmét ebbe ölni a pénzt és az energiát, ha úgyis be kell fejezniük a fúrást záros határidőn belül).

Grönland jó ideje próbál minél inkább függetlenedni Dániától, de ennek komoly akadálya, hogy a sziget költségvetésének nagyjából kétharmadát Dánia finanszírozza. Az olajbevételek ezt kiválthatták volna – szólt a legkomolyabb érv a döntés vitájában.

(AP, CBS)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!