Amerikai sportolók terveznek orvosikannabisz-üzemet Észak-Macedóniában

2021. július 16. – 17:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három amerikaifutball-játékos, Lance Briggs, Turk McBride és Donnie Caldwell találkozott nemrég Észak-Macedónia miniszterelnökével, Zoran Zaevvel, hogy megbeszéljék egy új, gyógyászati célú kannabiszüzem létrehozását az országban. A találkozót a szerbiai Exit fesztivál alapító-igazgatója, Dusan Kovacevic hozta össze, aki nagy támogatója a futballsztároknak, írja a Balkan Insight.

„Egy korszerű létesítményt építenek majd az Egyesült Államokban elérhető legmodernebb technológiával. Briggs, McBride és Caldwell Észak-Macedóniában választottak egy növekedésre is alkalmas helyszínt. A következő lépés a telek megvásárlása és az építkezés megkezdése, amit őszre tervezünk”

– mondta a BIRN-nek Kovacevic, aki a beruházás márkafejlesztéséért, promóciójáért és helyi támogatásáért felel majd. A tervezett beruházás összegét egyelőre nem közölték.

„Az amerikai sportolók szerepe a beruházás és a legmodernebb termesztési technológia biztosítása lenne.”

A három amerikai sportoló és Kovacevic szerdán Szkopjéban mutatta be az ötletet Zoran Zaev északmacedón miniszterelnöknek. A kormány sajtóirodája a találkozó után közölte:

„Zaev miniszterelnök úr bemutatta a gyógyászati kannabiszt előállító üzemek megnyitásának lehetőségeit Észak-Macedóniában, a befektetési és adózási feltételeket, valamint a kedvező klímát.”

Az orvosi kannabisz termesztése 2016 óta legális Észak-Macedóniában az akkori konzervatív kormány és Nikola Gruevszki meglepetésszerű döntése alapján. Gruevszki utódja, a szociáldemokrata Zoran Zaev az export fellendítése reményében kiterjesztette a projektet. Tavaly bejelentette a rekreációs célú marihuána legalizálását, amivel elsősorban a helyi vendéglátóipart akarta fellendíteni.

Az országban ma már 64 cég rendelkezik engedéllyel marihuána termesztésére, bár egyes vizsgálatok, valamint biztonsági szakértők szerint a marihuána egy része így is a régió feketepiacára kerülhet.

Kovacevic azt mondta, ő vetette fel az amerikai sportolóknak a befektetés ötletét.

„Közös barátokon keresztül találkoztunk. Hallottam, hogy van egy fejlett vállalkozásuk, amely orvosi kannabiszt termeszt, és befektetést terveznek Dél-Afrikában. Közöltem velük, hogy milyen előnyökkel jár, ha Észak-Macedónia különösen érdekes országgá válik ebben az üzletágban, és meghívtam őket az idei EXIT-re. Ezt követően megbeszéltünk egy találkozót Zoran Zaev miniszterelnökkel.”

Bár Észak-Macedónia még nem jelentős szereplője a nemzetközi marihuánatermékek piacának, az érdeklődés érthető. A gyógyászati célú marihuána világszintű értékesítése 2020-ban meghaladta a 7,7 milliárd eurót, és ez a szám 2026-ra várhatóan eléri a 23 milliárd eurót.

A szerdai találkozón Kovacevic azt is pedzegette, hogy az Exit-család Észak-Macedóniában is rendezne majd fesztivált a jövőben.

Az idei Exit fesztiválról készült helyszíni riportunkat itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!