Ítéletidő Belgiumban: már hat halálos áldozata van az áradásoknak

2021. július 15. – 16:48

frissítve

Ítéletidő Belgiumban: már hat halálos áldozata van az áradásoknak
Az áradás által elsodort autók a belgiumi Verviers városában – Fotó: François WALSCHAERTS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban is komoly áradásokhoz vezettek a több napja tartó heves esőzések, több ezer ház rongálódott meg vagy omlott össze, Belgiumban már halálos áldozatai is vannak az extrém időjárásnak – írja a helyi sajtóra hivatkozva az MTI.

A BrusselsTimes belga hírportál szerint az áradások Spa és Chaudfontaine városát érintetették legsúlyosabban: több mint 1300 ingatlan rongálódott meg, mintegy 1700 embert kell evakuálni. Liége tartományban is súlyos a helyzet, teljes települések kerültek víz alá, kocsikat sodort el az áradás, sok helyen a házak első emeletéig ér a víz. Az ország több tartományában, Namurben és Liège-ben már szerdán vészhelyzetet hirdettek ki, a hatóságok úgy döntöttek, hogy kiürítik a környező kisebb településeket. A Liège tartományban található 9000 fős Pepinster városában csónakokkal kellett kimenekíteni az embereket, miután tucatnyi ház dőlt össze az áradás következtében, körülbelül hatvanan a háztetőkön kerestek menedéket. A környéken a 2 méteres magasságot is elérte a vízszint.

Liège városában így hömpölygött a víz:

A belgiumi áradásoknak már hat halálos áldozata van. Liége városában öten haltak meg, az ország keleti részében található Eupen közelében egy fiatalember holttestét találták meg. Egy 15 éves lányt továbbra is keresnek, akit az Ourthe folyó sodort magával.

Liège polgármestere mindenkit arra kért, aki teheti, hagyja el a várost, főleg, aki a Meuse folyó közelében lakik. Akinek erre nincs lehetősége, keressen magasabban fekvő menedéket, mondta Christine Defraigne. A városközpontot evakuálták, a boltokat bezárták, nem engednek be több autóst Liège-be. Arra számítanak, hogy még nem tetőzött az áradás, tovább fog emelkedni a vízszint.

Liège vízzel elárasztott része – Bruno Fahy / Belga / AFP
Liège vízzel elárasztott része – Bruno Fahy / Belga / AFP

A belga kormány nemzetközi segítségért fordult az árvízhelyzet miatt. Franciaországból csütörtök délelőtt egy árvízi mentőcsapatot és egy helikoptert mozgósítottak, hogy segítsenek a helyi mentési munkálatokban, főként a Liège város körüli elárasztott területeken. Olaszország és Ausztria szintén felajánlotta mentőalakulatait A segítségnyújtás költségeinek 75 százalékát az Európai Bizottság finanszírozza.

A Dutchnews holland hírportál beszámolója szerint a Maastricht melletti Valkenburgban 433 otthonban nincs áram az áradások miatt, és egy idősotthon lakóit is evakuálni kellett az árvízveszély miatt az éjszaka folyamán. A településhez közeli kempingben tartózkodó nyaralókat és a város központjában lévő szálloda vendégeit is biztonságba helyezték a hatóságok. A holland kormány a hadsereget is bevetette a mentési és árvízvédelmi munkálatokhoz. Az ország három nyugati tartományának kivételével az egész országra úgynevezett sárga kódú figyelmeztetés van érvényben a további heves esőzések miatt. Az áradás mértékét jól szemlélteti, hogy Limburg magasságában a Maas folyó vízszintje 5 méterrel volt magasabb, mint a megszokott. Az elmúlt száz évben nem volt példa hasonlóra a nyári időszakban, legutóbb 1993 és 1995 telén volt ilyen magas a vízállás, akkor tömegeket kellett evakuálni.

Az árvízhelyzet a hollandiai Valkenburg belvárosában – Fotó: Sem van der Wal / ANP / AFP
Az árvízhelyzet a hollandiai Valkenburg belvárosában – Fotó: Sem van der Wal / ANP / AFP

Luxemburgban az áradások miatt csütörtök reggel 1200 alkalommal hívták ki a mentőszolgálatokat, de senki nem sérült meg komolyabban. Az országban jelenleg több mint 100 útszakasz van lezárva, különleges egységek dolgoznak az autópályák megtisztításán, a közúti forgalom egyes területeken még mindig zavartalan. A MeteoLux meteorológiai szolgálat csütörtöki jelentése szerint az előző 24 órában átlagosan 60-80 liter csapadék hullott négyzetméterenként. Az Alzette folyó vízszintje a főváros Pfaffenthal negyedében nem sokkal éjfél előtt elérte a 429 centiméteres szintet.

Az esőzés Németországot is érintette, az ország nyugati részében 38 ember halt meg az áradások következtében, írja a Guardian. A Rajna-vidék-Pfalz tartományban található Schuld településen 70 ember tűnt el, miután több ház is összeomlott. Malu Dreyer, a tartomány miniszterelnöke azt mondta: még sosem láttak ehhez fogható katasztrófát. A tartományban összesen 18 halálesetet jegyeztek fel. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban legalább húsz ember halálát okozta az áradás, köztük két tűzoltóét, többen a pincéjükben fulladtak meg. Leverkusenben egy kórház 468 betegét kellett evakuálni, miután előző este elment az áramellátás az áradás miatt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!