Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak minősítette a vitatott nyelvtörvényt

2021. július 14. – 20:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán alkotmánybíróság szerdán alkotmányosnak minősítette az ukrán mint államnyelv működéséről szóló jogszabályt, közismertebb nevén a nyelvtörvényt – írja az MTI az Ukrajinszka Pravda hírportálra hivatkozva, amelynek Marjana Hajovszka-Kovbaszjukra, a testület kommunikációs osztályvezetője nyilatkozott.

Az alkotmánybíróság ígérete szerint a határozat teljes szövegét július 15-én teszik közé. A hírportál emlékeztetett: 51 parlamenti képviselő fordult beadvánnyal a testülethez, hogy mérlegelje a törvény alkotmányosságát. Az alkotmánybíróságnak egy évre volt szüksége ahhoz, hogy meghozza döntését. Taras Kreminy, az államnyelv védelméért felelős biztos üdvözölte a testület döntését.

A parlament 2019. április 25-én fogadta el az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt, Petro Porosenko elnökségének utolsó heteiben, de hatályba csak júliusban, vagyis már Volodomir Zelenszkij jelenlegi államfő beiktatása után lépett – írja az Ukrajinszka Pravda.

A jogszabállyal szemben hevesen tiltakoztak mások mellett a kárpátaljai magyar szervezetek, mert az szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. Ezenfelül az ukrán nyelv használatának, illetve az azzal kapcsolatos szabályok megsértéséért még jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

Az 51 képviselőnek a törvény alkotmányossági felülvizsgálatára vonatkozó kérése 2019. június 21-én érkezett meg a taláros testülethez, amely 2020. július 7-én kezdte el a beadvány vizsgálatát. A javarészt Moszkva-barát képviselők azt az álláspontot képviselték, hogy a törvény nem felel meg az alkotmánynak, mert nem szabályozza a nemzeti kisebbségek nyelveinek használatára vonatkozó eljárást, és egyes jogszabályi rendelkezései „valójában az orosz ajkú állampolgárok diszkriminációját jelentik”. Az ukrán alkotmány 10. cikke kimondja, hogy Ukrajnában az államnyelv az ukrán – mutatott rá a hírportál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!