Csak a Lego jogi felszólítása miatt nem lesz kapható a gyerekjátéknak tűnő fegyver

2021. július 14. – 15:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan pisztolyborítást dobott piacra egy amerikai fegyvergyártó cég, amitől a fegyver legóból készült játéknak tűnhet. A dologból akkora felháborodás lett, hogy már a dán Lego is azt követeli: ne gyártsanak többet ebből a dizájnból.

A Block19 nevű dizájnnal a gyártó, a Culper Precision azt akarta bemutatni, hogy a felelősségteljes fegyverbirtoklás és -használat mindenki számára élvezetes lehet. Az adott típust pedig úgy tervezték meg, hogy kiemelje a „a lövöldözős sportok tiszta élvezetét”. A gyerekjátékokkal is könnyen összetéveszthető végeredményt ugyanakkor hamar felelőtlennek és veszélyesnek nevezték a fegyvertartás szigorúbb kontrolljáért küzdők az USA-ban.

Egy felháborodott aktivista a BBC szerint arról beszélt az ügy kapcsán, hogy a lőfegyverek még akkor is túl vonzóak lehetnek gyerekek számára, ha nem tűnnek játéknak. Shannon Watts, az Everytown for Gun Safety nevű szervezet nevében arról is beszélt, hogy Egyesült Államokban emelkedik a gyerekeket is érintő fegyverbalesetek száma, tavaly több mint 140-en vesztették így az életüket.

A fegyverellenes aktivisták felvették a kapcsolatot a Legóval is, jelezve nekik, hogy a Block19 formája a dán vállalat építőkockáit idézi a dizájnjában. A Lego ezek után írásban szólította fel a Culper Precisiont arra, hogy hagyjon fel ennek a típusnak a gyártásával és forgalmazásával. Bár a gyártó szerint teljesen rendben volt a dizájn, hiszen a fegyvertartáshoz fegyvertartási engedély kell, a Culper Precision elnöke, Brandon Scott azt mondta a Washington Postnak, hogy ügyvédjével való egyeztetés után engednek a Lego kérésének, így a Block19 azóta eltűnt a weboldalukról.

Az Egyesült Államokban törvénytelen olyan gyerekjátékot előállítani, amely pontosan úgy néz ki, mint egy valódi lőfegyver, de arról nem rendelkezik a szabály, hogy fegyvergyártó nem készíthet játékra hasonlító valódi pisztolyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!