Rekordszámú lamantin pusztult el Floridában

2021. július 12. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Még sohasem pusztult el annyi lamantin egy év alatt Floridában, mint az idei év első felében – jelentette az MTI a Guardian cikkére hivatkozva. A tengeri tehenek rendjébe tartozó vízi emlősök zömmel az éhezés miatt pusztultak el, mivel táplálékforrásuk, a tengeri fű eltűnt.

A floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottság tájékoztatása szerint január 1. és július 2. között 841 lamantin pusztult el. Korábban egyetlen évben volt ehhez fogható veszteség: 2013-ban jegyezték fel 830 állat pusztulását. Akkor a mérgező vörös alga elterjedése okozta a kiugró halálozást.

Az elmúlt fél évben a Floridában elhullott lamantinok fele az Indian River lagúna környékén pusztult el. A legtöbb tetemet, 312-t Brevardban találták. Biológusok szerint a térségben vízszennyezés miatt pusztult ki a tengeri fű. 63 állat csónakkal ütközött, és a baleset után nem maradt életben.

Az amerikai szövetségi kormányzat 2017-ig a veszélyeztetett állatok közé sorolta a lamantint, de négy éve kikerült ebből a védett körből. Környezetvédők szeretnék elérni, hogy ismét a védett fajok között kapjanak helyet. A szövetségi adatok szerint Florida vizeiben mintegy 6300 lamantin él. Az 1990-es évek elején még mindössze 1300 példány volt belőlük a térségben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!