ENSZ-megbízott: Háborús bűncselekménnyel ér fel az izraeli telepespolitika

2021. július 9. – 18:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Éles Izrael-kritikát fogalmazott meg az ENSZ különmegbízottja a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának ülésén. Michael Lynk szerint a ciszjordániai izraeli telepépítések háborús bűncselekménnyel érnek fel, és a nemzetközi közösségnek meg kell fizettetnie a zsidó állammal az „illegális megszállás árát”.

Izrael az ENSZ-t már hosszabb ideje Izrael-ellenes elfogultsággal vádolja, volt, hogy emiatt megkurtították az éves hozzájárulásukat is. Bojkottálják az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát is, ahol most a megszállt palesztin területek emberi jogi helyzetével foglalkozó különmegbízott jelentést tett.

A libanoni származású kanadai jogtudós, Michael Lynk 2016 óta az ENSZ különmegbízottja, Izrael-párti oldalról már akkor is bírálták a jordán javaslatra született kinevezését. Ő volt az, aki 2017-ben, majd később is gazdasági bojkottot hirdetett a megszállt ciszjordániai területeken előállított izraeli termékekkel szemben. Izraeli bírálatok szerint Lynk a palesztin visszaélésekkel nem törődik, és egyoldalúan csak Izraelt szokta vádolni.

Az ENSZ jelentéstevője most különösen élesen fogalmazott: szerinte az 1967-ben megszállt területeken létesített izraeli telepek háborús bűncselekménnyel érnek fel.

„Az izraeli telepek háborús bűncselekményekkel érnek fel. Ez a megállapítás arra kötelezi a nemzetközi közösséget, hogy tegye világossá Izrael számára azt, hogy illegális megszállása, a nemzetközi jog és a nemzetközi közvélemény figyelmen kívül hagyása többé nem maradhat megtorlás nélkül”

– mondta az MTI beszámolója szerint.

A világ legtöbb országa szerint egyértelműen sérti a nemzetközi jogot az izraeli telepespolitika. Ez nem sokkal azután indult el, hogy 1967-ben Izrael megnyerte a hatnapos háborút, és elfoglalta Jordániától a Ciszjordánia nevű részt. A nyolcvanas évektől a telepesmozgalom hivatalos politikai ideológia lett, mára nagyjából a terület 30 százalékát alkotja a vagy 300 zsidó telep, ahol összesen kb. 680 ezren laknak. Izraelben a hivatalos annexió lehetősége is hosszabb ideje politikai napirenden van. Izrael nem fogadja el a nemzetközi jogi kifogásokat, és történelmi, vallási és biztonságpolitikai okokkal igyekszik legitimálni a megszállást.

A pénteki genfi ENSZ-ülésen Lotte Knudsen, az Európai Unió képviselője is törvénytelennek minősítette a telepépítéseket: „a kényszer-áttelepítésekhez, kilakoltatásokhoz, épületrombolásokhoz, illetve otthonok lefoglalásához hasonló lépések csupán tovább súlyosbítják a már amúgy is feszült helyzetet” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!