Cseh névforradalom: nem kell többé -ová a nőknek

2021. július 8. – 20:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rumcájszová helyett simán csak Manka, Francin felesége a sörgyárban a haja után a neve végét is levághatja, és akár Věra Jourová is meggondolhatja, nem akar-e a jövőben inkább paní Jour lenni. Az új törvény szerint Csehországban a nők mostantól elhagyhatják nevükből az „-ová” végződést.

Csehországban a nők elhagyhatják nevükből az „-ová” végződést, így a jövőben választhatnak, hogy családnevük nőnemű vagy hímnemű végződését tüntetik fel a hivatalos iratokban. Az erről szóló törvényt csütörtökön írta alá a cseh elnök, Miloš Zeman.

Idáig a cseh nőknek férjük családnevének felvételekor hozzá kellett tenniük az „-ová” toldalékot: ha mondjuk egy nő férjét Nováknak hívják, akkor a feleség és a lányai neve automatikusan Nováková lett. Idáig. Az utóbbi években a névszabály egyre nagyobb ellenállásba ütközött. Helena Válková igazságügyi miniszter, a mostani szabályozás kezdeményezője a nemek közötti egyenlőtlenségnek titulálta az eddigi szabályt.

Mindemellett az „-ová” végződés nem fog egyhamar eltűnni a cseh szóhasználatból, nem utolsósorban azért, mert sok nő ragaszkodik hozzá – jegyzi meg az MTI. Sőt, a toldalékot a külföldi neveknél is kiteszik, így például Angela Merkel német kancellárt az újságokban Angela Merkelovának tüntetik fel. A változás ugyanakkor szabadabb névválasztást enged a Csehországban élő magyaroknak is – ők a legutóbbi névszámlálás szerint 9000-en vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!