Újabb négy áldozatot találtak az összeomlott floridai épület romjai alatt

2021. július 6. – 18:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A floridai Surfside-ban két hete összeomlott Champlain Towers South romjai között újabb négy áldozatot találtak, ezzel 32-re nőtt az áldozatok száma, írja az AP és az MTI.

Kedd reggel elérte a floridai zátonyokat az Elsa névre keresztelt trópusi vihar, ezzel tovább nehezítve a túlélők utáni kutatást. A pusztító erejű széllökések és heves esőzések mellett az amerikai hurrikánfigyelő központ életveszélyes viharokra, áradásokra és szórványosan előforduló tornádókra figyelmeztetett. Keddre virradóra az Elsa tovább erősödött, a vihar haladását 95 km/h-s széllökések kísérik. Előrejelzések szerint kedd estére, vagyis amikor eléri Florida partjait, már hurrikán erősségű lesz. Heves zivatarokat várnak a surfside-i házomlás helyszínén is, így félő, hogy a törmelék még jobban átázik.

A Miami melletti Surfside-ban található 135 lakásos társasház északkeleti szárnya június 24-én omlott össze. Legalább 55 lakás semmisült meg. A mentőcsapatok 12 órás műszakokban, többek között mentőkutyákkal, szonárral és kamerákkal próbálnak a túlélők nyomára bukkanni. Szakértők szerint az esővíz segíthet az áldozatoknak a túlélésben, ahogy lehetnek olyan üregek is a romok alatt, ahol ételhez juthatnak, hiszen lakóépületről van szó. Korábban Joe Biden elnök és Jill Biden first lady is a helyszínre utazott, hogy megszemléljék a mentési munkálatokat, és találkozzanak a mentésben résztvevőkkel, valamint a katasztrófában érintett családokkal.

Az továbbra sem egyértelmű, hogy mi okozta a negyven éve felhúzott lakóépület összeomlását, néhány napja azonban kiderült, hogy egy mérnökiroda 2018-as vizsgálata során azt állapította meg, hogy a lakóház súlyos szerkezeti problémákkal küzd, ezért javítási munkákat javasolt, melyeket azonban soha nem végeztek el. Idén áprilisban egy levelet is kaptak a ház lakói, melyben a komplexum közös képviselője arról tájékoztatta őket, hogy az először 2018-ban jelentett károk „jelentősen súlyosbodtak”, és azonnali javítás nélkül hamarosan „elkezdenek sokszorozódni”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!