Oroszország magának követeli a pezsgő francia eredetű elnevezését

2021. július 6. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pezsgőelnevezési vitába bonyolódott Oroszország és Franciaország, az előbbi ugyanis kizárólag orosz italok számára tartaná fent a francia pezsgők tradicionális elnevezését, a Champagne-t, pontosabban annak az orosz változatát, a sampanszkojét. A francia pezsgőgyártók válaszul egyelőre nem szállítanak Oroszországba.

Vlagyimir Putyin a Reuters szerint múlt pénteken írta alá azt a törvényt, amely alapján a sampanszkoje elnevezés kizárólag az Oroszországból származó pezsgők használhatják az első címkéjükön, az importált italok esetében ez csak a hátsó címkén szerepelhet.

Ezt a francia pezsgőipar sérelmezi, mivel a francia Champagne borvidékre utaló elnevezés eredetvédett, a világ 120 országában csak az onnan származó pezsgőkre használható. Hétfőn egy francia pezsgőgyáros érdekvédelmi csoport pedig már fel is szólította a tagjait, hogy ideiglenesen függesszék fel a termékeik Oroszországba történő exportját.

A Reutersenk ugyanakkor a Veuve Clicquot és a Dom Perignon pezsgők gyártója azt nyilatkozta, hogy elkezdik az új orosz törvény szerint felcímkézni a termékeiket.

A nagy pezsgőelnevezési vitában megszólal az Európai Bizottság is. „Mindent megteszünk a jogaink védelme érdekében, és megtesszük a szükséges lépéseket, ha ez a törvény életbe lép” – mondta Miriam Garcia Ferrer, az Európai Bizottság szóvivője. Szerinte ugyanakkor korai lenne még arról beszélni, hogy az Európai Unió pontosan milyen ellenintézkedéseket vezethet be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!