Őrizetbe vették Észtország szentpétervári konzulját, a gyanú szerint titkos iratok voltak nála

2021. július 6. – 19:17

Másolás

Vágólapra másolva

Előállították Észtország szentpétervári konzulját, akit azzal gyanúsítanak, hogy titkosított iratokat vett át – írja az MTI.

„Az FSZB őrizetbe vette Mart Latte Szentpétervárra akkreditált észt diplomatát, miután tetten érték, hogy titkosított iratokat vett át egy orosz állampolgártól” – közölte az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) az orosz hírügynökségek szerint. „Egy ilyen lépés összeegyeztethetetlen a diplomata jogállással, illetve Oroszországgal szemben egyértelműen ellenséges. A külföldi diplomatával szemben a nemzetközi jog normáinak megfelelően járunk el” – indokolta az FSZB, hogy miért állították elő a diplomatát.

Észtország szerint viszont orosz provokáció áldozata lett a konzul. „Teljesen alaptalan, hogy titkosított dokumentumok birtokában lett volna. Ez egy provokáció. Az egész incidens egy átverés” – idézte a Reuters Aari Lemmiket, az észt külügyminisztérium szóvivőjét.

A kémkedési ügyek elszaporodtak az utóbbi években Oroszország és a nyugati államok között, az ukrán válság és a dél-ukrajnai Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése óta egyre növekszik a feszültség a felek között.

Áprilisban Olekszandr Szoszonjukot, Ukrajna szentpétervári konzulját vette őrizetbe az FSZB azzal a váddal, hogy titkos értesülésekre akart szert tenni, és felkérték, hogy hagyja el Oroszországot. Oroszországot számos kémkedési üggyel gyanúsítják több európai országban, több diplomata kiutasítására került már sor kölcsönösen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!