Egy bíróság azzal vádol kolumbiai katonákat, hogy több mint száz civilt öltek meg kitalált indokokkal

2021. július 6. – 22:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kolumbiai bíróság legalább 120 civil meggyilkolásával és 24 ember eltüntetésével vádol tíz kolumbiai katonát. A vád szerint a katonák hamisan gerillaharcosoknak állították be áldozataikat azért, hogy hősnek tűnhessenek fel a meggyilkolásukért, írja a Guardian.

A keddi volt az első alkalom, hogy Kolumbia külön a békéért felelős bírósága megvádolta Kolumbia hadseregének tagjait. A katonák azért állították be hamisan lázadóknak a civileket, hogy utána elismerést vagy előléptetést kapjanak.

A bíróság kimondta azt is, hogy a vádlottak döntő szerepet játszottak a Kolumbia Norte de Santander nevű tartományában 2007. január és 2008. augusztus között elkövetett gyilkosságokban. A bíróság vádol egy tábornokot is olyan parancsok kiadásáért, melyek nélkül a bűncselekmények nem következtek volna be. Az áldozatok főként földművesek és kereskedők voltak.

A kolumbiai bíróság szerint Kolumbia hadseregének tagjai legalább 6402 embert gyilkoltak meg 2002 és 2008 között, de a szám magasabb lehet. A bíróság előtt vallomást tevő tisztek enyhébb büntetéseket követelnek, a bíróság elnöke előtt a vádlottak akár 20 év börtön elé is nézhetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!