Kilőttek egy drónt, ami az USA bagdadi követségét vette célba

2021. július 06. – 04:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai légvédelmi üteg lelőtt keddre virradóra egy drónt, amely az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét vette célba – közölték biztonsági források az MTI szerint.

Éjszaka megszólaltak a szirénák az erős védelem alatt álló bagdadi diplomáciai negyedben, az úgynevezett zöld zónában, ahol az amerikai nagykövetség is van. Az AFP tudósítója szerint a C-RAM amerikai légvédelmi rendszer lépett működésbe, amelynek sorozatvetői kilőttek egy repülő alkalmatosságot, feltehetően egy drónt.

Az incidensben senkinek sem esett baja.

Az év eleje óta 47 támadás érte amerikai érdekeltségeket Irakban, ahol 2500 amerikai teljesít szolgálatot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció kötelékében. Hat támadást drónokkal hajtottak végre. Az ilyen támadások április közepén kezdődtek, és komoly fejtörést okoznak a koalíciós erőknek, mivel a drónok el tudják kerülni az amerikai katonák védelmére telepített C-RAM légvédelmi ütegeket.

A támadások elkövetését eddig senki sem vállalta magára, de a végrehajtás módja az Irán-barát fegyveresek módszereire emlékeztet. Jemenben például a Teherán által támogatott húszi lázadók hajtottak végre ilyen támadásokat a kormányerőket támogató Szaúd-Arábia területét célozva.