Őrizetbe vettek egy német politológust, mert Kínának kémkedett

2021. július 6. – 13:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kínának folytatott kémkedéssel gyanúsítanak egy német politológust, egy kutatóközpont vezetőjét, aki a hatóságok szerint 2010 és 2019 között adott át információkat a kínai hírszerzésnek – jelentette be kedden a német szövetségi ügyészség.

A hétfőn őrizetbe vett Klaus L. pénzért cserében olyan információkat szolgáltatott a kínaiaknak, amelyeket főként az általa 2001 óta vezetett agytrösztben kialakított, számos magas szintű politikai kapcsolata révén szerzett – áll a szövetségi ügyész közleményében, amit az MTI fordított le.

A müncheni regionális bíróság június 21-én elfogatóparancsot adott ki ellene. A professzort, akinek sikerült tudományos hírnevének és a hosszú évek alatt kiépített kapcsolatainak köszönhetően nemzetközi elismertséget szerezni központjának, a gyanú szerint 2010 júniusában egy sanghaji konferencián környékezték meg a kínai titkosszolgálatok.

A gyanúsított 2019 novemberéig rendszeresen szolgáltatott információkat aktuális kérdésekről a kínai hírszerző szolgálatnak állami látogatások vagy nemzetközi konferenciák előtt vagy után. Klaus L. az információkhoz elsősorban az általa vezetett intézeten, valamint magas szintű kapcsolatain keresztül jutott. A gyanúsított tiszteletdíjat kapott, és kínai útjait is fizették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!