14 évre ítélték a volt belarusz ellenzéki elnökjelöltet

2021. július 06. – 11:32

frissítve

14 évre ítélték a volt belarusz ellenzéki elnökjelöltet
Viktor Babariko egy tavaly júniusi sajtótájékoztatón Minszkben – Fotó: Natalia Fedosenko / TASS via Getty Image

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupció vádjával jogerősen tizennégy év börtönbüntetésre és mintegy 57 ezer dollár (hozzávetőleg 19 millió forint) pénzbírságra ítélte a belarusz legfelsőbb bíróság kedden Viktor Babariko volt ellenzéki elnökjelöltet, írja az MTI. Babariko a tárgyalás során ártatlannak vallotta magát, ügyvédei szerint a Belgrazprombank volt vezetőjét koholt vádakkal állították bíróság elé.

Babarikót tavaly júniusban vették őrizetbe, ő volt az ellenzék legesélyesebb jelöltje az augusztusi elnökválasztásra. A belarusz hatóságok akkor 60 millió dollárt meghaladó értékben elkövetett csalással és pénzmosással vádolták meg, megakadályozva részvételét a választáson.

Kampányfőnöke, Marija Kolesznyikova ezután Szvetlana Tyihanovszkaja, egy másik bebörtönzött ellenzéki feleségének a csapatához csatlakozott. Tyihanovszkajának sikerült indulnia a választáson, és a belarusz ellenzék, valamint az EU őt ismerte el az elnökválasztás győztesének Lukasenkóval szemben.

Augusztus 9-én indult tiltakozási hullám Belaruszban, miután a posztszovjet országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko hatodszor is megnyerte 80 százalék feletti eredménnyel a vitatható tisztaságú elnökválasztást.

Ellentétben a korábbi választási győzelmek utáni tiltakozással, a tüntetések nem csak Minszkre korlátozódtak, a százezret is meghaladó felvonulások lendülete azután sem tört meg, hogy a kemény rendőri fellépés többen meghaltak, több ezer embert pedig előállítottak.

Az ellenzék szerint a választásokat valójában Szvetlana Tyihanovszkaja nyerte, ilyen értelmű nyilatkozatot tett az EU is. Lukasenko néhány napnyi bizonytalankodás után ismét erővel próbálja elnyomni a tiltakozást: az ellenzéki politikusokat őrizetbe vetette vagy külföldre kényszerítette. Moszkva rövid kivárás után lényegében kiállt Lukasenko mellett, bízva abban, hogy az Oroszország és Belarusz valódi integrációját eddig lényegében elkerülő minszki vezetés kénytelen lesz engedményeket tenni ebben az irányban.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!