Palesztin területeken ténykedő amerikai vállalatoknak mondott fel a norvég nyugdíjalap

2021. július 5. – 14:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb norvég nyugdíjalap (KLP) hétfőn bejelentette, hogy felmondta az együttműködést az Altice Europe és az Alstom francia, illetve a Motorola amerikai vállalatokkal, továbbá 13 másik céggel, mert kapcsolatba hozhatók Izrael ciszjordániai telepesprogramjával.

A 95 milliárd dollár felett rendelkező KLP közleményében azzal indokolta a döntést, hogy a szóban forgó vállalatok nemzetközi jogsértések bűnrészeseivé válhatnak a megszállt palesztin területeken. Az ENSZ 2020 februárjában közzétett egy listát 112 cégről, amely különféle tevékenységet folytat a nemzetközi jogban illegálisnak tartott izraeli telepeken. Izrael bírálta a lista nyilvánosságra hozatalát, és gyalázatosnak nevezte azt. Az ENSZ által említett vállalatok között van az Airbnb, az Expedia, a Motorola és a TripAdvisor is.

A KLP most elmondta: egyszerű döntés volt felmondani az együttműködést a Motorolával a megszállt területek megfigyelésében és a palesztin területek határainak ellenőrzésében játszott szerepe miatt. A norvégok azokkal a telekommunikációs vállalatokkal is szerződést bontottak, amelyek szolgáltatást nyújtanak a ciszjordániai telepeken, elősegítve azok vonzó célponttá válását a zsidó lakosság számára. Az érintett cégek közé tartozik az Altice Europe, a Bezeq, a Cellcom Israel és a Partner Communications.

A KLP tiltólistára tett öt bankot, amely pénzügyi forrást biztosított az építkezésekhez a telepeken, valamint olyan vállalatokat, amelyek részt vettek lakhatási és infrastrukturális projektek megvalósításában. Ezek közé tartozik a francia Alstom. A döntés összesen 32 millió dolláros forráskieséssel jár az érintett cégek számára.

„A vállalatok kötelesek tiszteletben tartani és védelmezni az emberi jogokat azokban az országokban, ahol tevékenykednek, függetlenül attól, hogy ott maga az állam tiszteletben tartja-e azokat” – fogalmazott az alap egyik elemzője, Kiran Aziz, akinek elemzését a nyugdíjalap közleménye idézte. A KLP június végén jelentette be, hogy felmondja az együttműködést az Adani Ports nevű indiai logisztikai vállalattal, mert kapcsolatba hozható a mianmari katonai juntával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!