Káosszal és erőszakkal kezdődött a metrójegyes tiltakozásokból kinőtt chilei alkotmányozás

2021. július 4. – 21:57

Káosszal és erőszakkal kezdődött a metrójegyes tiltakozásokból kinőtt chilei alkotmányozás
A rendőrök vízzel oszlatták a chilei tüntetőket – Fotó: MARTIN BERNETTI / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kaotikusan kezdődött Chilében az új chilei alkotmány szövegezése, az ülést végül felfüggesztették az épület előtti összecsapások miatt, írja az MTI.

„Azt akarjuk, hogy ez a demokrácia ünnepe legyen, nem további problémákat akarunk”

-mondta Carmen Gloria Valladares az ülés ideiglenes felfüggesztésekor. Valladares azért hozta meg a döntést, mert az új alaptörvény megszövegezésére megválasztott 155 civil közül többen kivonultak az épület elé, ahol a különleges rendőri erők kivonását követelték Santiafo de Chile központjából, majd civilek össze is csaptak a készenléti rendőrökkel.

A tüntetők tűzzel, a rendőrök vízzel próbálkoztak az összecsapáson – Fotó: MARTIN BERNETTI / AFP A tüntetők tűzzel, a rendőrök vízzel próbálkoztak az összecsapáson – Fotó: MARTIN BERNETTI / AFP
A tüntetők tűzzel, a rendőrök vízzel próbálkoztak az összecsapáson – Fotó: MARTIN BERNETTI / AFP

Az alkotmányozó gyűlés tagjait májusban választották meg a chileiek, és a hagyományos pártok jelöltjei mellett a helyek 40 százalékát független jelöltek szerezték. 17 hely az őslakos közösségeket illeti meg. Egyetlen politikai erő sem szerezte meg a helyek egyharmadát, így egyetlen politikai erőnek sincs önmagában lehetősége vétóra.

Chilében 2019-ben a metrójegyek árának emelése ellen kezdődtek tiltakozások, amelyek csakhamar az általános egyenlőtlenségek elleni tömegmegmozdulásokká alakultak át, s végül odavezettek, hogy a politikai pártok kénytelenek voltak elfogadni, hogy az emberek változást akarnak, így népszavazásra bocsátották az alkotmánymódosítás szükségességét.

A tiltakozások lényege az volt, hogy az eredetileg 1980-ból, a Pinochet-diktatúra idejéből származó alkotmány ultraliberális gazdasági rendszer kialakulásához és bebetonozódásához vezetett, s akadályozza a társadalmi igazságosság érvényesülését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!