Július 5-től Szlovákia szigorít a belépésnél, néhány határátkelőt le is zárnak

2021. július 3. – 18:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nem növekszik a koronavírusban elhunytak száma Szlovákiában, és az új fertőzöttek száma sem indokolná, mégis újra korlátozásokat vezetnek be július 5-től. A határokra vonatkozó járványellenes óvintézkedések alapja egy új, három fokozatú rendszer, írja az ujszo.com.

  • A zöld fázisban a rendőrség megfigyeli a határátkelőket, és véletlenszerű ellenőrzéseket tart.
  • A narancssárga fázisban az országba érkezők többségét ellenőrzik, a kevésbé fontos átkelőket lezárják.
  • A fekete fázisban pedig minden egyes személyt ellenőriznek a határátkelőkön, és előfordulhat, hogy a kisebb átkelők lezárása mellett elrendelik a belső határok ideiglenes ellenőrzését is.

Az adott hétre érvényes fokozatot mindig a kormány rendeli el. Július 5-től Szlovákia a zöldből narancs fázisba kerül át, így megszűnik az átlépés a

Pácin – Nagykövesd (Veľký Kamenec),
Sátoraljaújhely – Újhely (Slovenské Nové Mesto),
Hollóháza – Eszkáros (Skároš),
Aggtelek – Domica,
Cered – Tajti (Tachty),
Ipolytarnóc – Kalonda határátkelőkön.

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter szerint az aktuálisan elrendelt fokozatot elsősorban a külföldi járványhelyzet fogja befolyásolni, az intézkedések fő célja jelenleg a delta mutáns behurcolásának megakadályozása.

A döntésben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy Szlovákiában alacsony az átoltottság, első dózist a lakosság 37 százaléka kapott, míg a teljes védettséget biztosító második adaggal nagyjából 30 százalékuk van beoltva, így a nyári utazások miatt ismét növekedhet a fertőzöttek száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!