Kitiltottak több közép-amerikai tisztségviselőt az USA-ból

2021. július 2. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai kormány megtiltotta a belépést az Egyesült Államok területére 55 jelenlegi vagy egykori közép-amerikai tisztségviselőnek, akit korrupció vagy antidemokratikus tevékenység miatt sújtottak szankciókkal – írja az MTI.

Az amerikai külügyminisztérium által csütörtökön közzétett listán hondurasi, guatemalai és salvadori tisztségviselők szerepelnek. Köztük van Porfirio Lobo volt hondurasi elnök, Álvaro Colom egykori guatemalai elnök, Óscar Rolando Castro jelenlegi salvadori munkaügyi miniszter, valamint az említett országok parlamentjeinek számos korábbi tagja, illetve egykori miniszterei.

Az amerikai képviselőház és a szenátus külügyi, valamint igazságügyi bizottságaihoz benyújtott jelentés szerint a szóban forgó tisztségviselők olyan tevékenységeket folytatnak, amelyek aláássák a demokratikus folyamatokat és intézményeket, jelentős mértékű korrupciót eredményeznek, vagy akadályozzák a korrupciós vizsgálatokat.

A Mexikóból az Egyesült Államokba illegálisan bejutni próbáló emberek nagy százalékban a szóban forgó három országból indulnak útnak. Joe Biden megbízta Kamala Harris alelnököt azzal, hogy fékezze meg az illegális bevándorlást a jelenség mögött húzódó okok kezelésével. Harris júniusi guatemalai látogatásán arra kérte a közép-amerikai országot, hogy lépjen fel a korrupcióval szemben, illetve a közép-amerikaiakat arra, hogy ne induljanak neki az amerikai határnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!