Lukasenko azt állítja, hogy nyugati kötődésű „terrorista alvó sejteket” lepleztek le Belaruszban

2021. július 2. – 21:38

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő pénteken bejelentette, hogy a belarusz hatóságok Németországhoz, az Egyesült Államokhoz, Ukrajnához és más országokhoz kapcsolódó „terrorista alvó sejteket” lepleztek le, írja az AFP.

A bejelentésre azután került sor, hogy a Nyugat szankciókkal sújtotta a küszködő belarusz gazdaság kulcsfontosságú ágazatait, hogy megbüntesse a Lukasenko-rezsimet az ellenzéki aktivisták elleni fellépésért és a Ryanair egyik májusi repülőgépének eltérítéséért.

Lukasenko azt állította, hogy az „alvó sejtek” többek között megpróbáltak célba venni egy orosz haditengerészeti kommunikációs központot a fővárostól, Minszktől mintegy 100 kilométerre északnyugatra fekvő fehéroroszországi Vileyka város közelében, az incidensről pedig már Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt.

Franak Viacorka, a belarusz ellenzéki vezető, Szvetlana Tyihanovszkaja vezető tanácsadója felvetette, hogy Lukasenko mostani kirohanása nem sok jót ígér a külföldieknek, és lehet, hogy „ürügyet keres a diplomaták elleni kemény fellépésre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!