Hibás sebességszabályozó miatt több százezer autót hívott vissza a Tesla Kínában

2021. június 27. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

285 ezer, három különböző szakaszban gyártott Modell 3-as és Modell Y típusú elektromos autót hívott vissza Kínában a Tesla az automatikus sebességszabályozó működési hibája miatt – írja a kínai piacfelügyeletre hivatkozva az MTI. Az autók túlnyomó többségét a kaliforniai székhelyű autógyártó sanghaji üzemében gyártották.

A piacfelügyelet szombaton kiadott közleménye szerint a meghibásodás szélsőséges esetben akár balesethez is vezethet, a sofőrök bizonyos körülmények között ugyanis véletlenszerűen aktiválhatják a sebességszabályozót, amitől az autó hirtelen felgyorsulhat. Hozzátették: a Tesla felveszi a kapcsolatot az érintett autók tulajdonosaival, és ingyenes, távvezérlésű szoftverfrissítést hajt végre az autókon.

A Kínai Személygépkocsi Szövetség adatai szerint a Tesla májusban 33 463 járművet adott el Kínában, ahol Modell 3-as szedánokat és Modell Y típusú városi terepjárókat gyárt. A májusi forgalmi adat 29 százalékos javulást jelent az áprilisi visszaesés után.

A kínai sajtóban és közösségi oldalakon nagy nyilvánosságot kapott a Sanghaji Nemzetközi Autóipari Kiállításon egy nő tiltakozó akciója áprilisban. A nő a Tesla egyik kiállított járművének tetejére állt egy pólóban, amin az állt: „nem működik a fék”. A Tesla szerint a nő februárban gyorshajtás miatt karambolozott, és az autójának teljes vételi díját követeli vissza a cégtől. Az autógyártó a kínai sajtó szerint nem megfelelően reagált az esetre, a kínai kormányzat központi fegyelmi bizottsága pedig figyelmeztetést adott ki miatta, a kínai fogyasztók érdekeinek védelmét hangsúlyozva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!