Felségsértéssel vádoltak meg három környezetvédőt Kambodzsában, mert egy folyószennyezést dokumentáltak

2021. június 22. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kambodzsai bíróság kormány elleni összeesküvéssel és felségsértéssel vádolt meg három környezetvédelmi aktivistát, írja a BBC. A Mother Natur nevű környezetvédő csoport tagjait június 16-án vették őrizetbe, miután dokumentálták, hogy a királyi palota közelében illegális szemétlerakónak használják a Tonle Szap folyóba.

A kambodzsai ügyészség a Reuters kérdésére annyit közölt, hogy „a rendőrség által összegyűjtött bizonyítékok sértik a királyt”, de nem magyarázták pontosan, hogy miként sértették meg a törvényt.

A felségsértésről szóló törvény 2018 márciusában lépett életbe Kamodzsában. A jogszabály tiltja, hogy bárki „szóban, írásban, képpel, bármilyen gesztussal, médiaeszközzel megsértse” a király személyét. A törvény emellett korlátozza a gyülekezési szabadságot. A törvényt sokak szerint a kritikus hangok elhallgattatására alkalmazzák az országban.

A három aktivistát, a 26 éves Szun Ratát, a 22 éves Li Csandaravutot, és a 32 éves Jim Lengit öt és tíz év közötti börtön fenyegeti, ha a vádak a bíróság előtt bizonyítást nyernek.

A kambodzsai svéd és amerikai nagykövetség tiltakozását fejezte ki az eljárás miatt.

A múlt hónapban három másik, a környezetvédő csoporthoz tartozó embert ítéltek 18 és 20 hónap közötti börtönbüntetésre, amiért egy tó homokkal való feltöltése miatt indítottak tiltakozó menetet.

A Mother Nature nevű szervezetet a spanyol Alejandro Gonzalez-Davidson alapította. 2015-ben megbírságolták, miután tiltakozott egy tervezett gát megépítése ellen. A kambodzsai hatóságok vizsgálatot indítottak a külföldről pénzelt és irányított szervezet ellen, amit 2017-ben betiltottak, Gonzalez-Davidsont pedig kiutasították az országból.

2019-ben egy csirkeárust ítéltek három év börtönre amiatt, mert a Facebookon közzétett posztjai megsértették Norodom Szihamoni királyt. A 26 éves férfi „haszontalannak” és „kutya királynak” nevezte az uralkodót, és kijelentette: jobb lenne, ha a király halott lenne. A hároméves börtönbüntetés mellett egymillió rieles (69,5 ezer forintos) pénzbírságot szabtak ki a férfira.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!