Trump Guantánamóba deportálta volna az amerikai covidosokat a Washington Post szerint

2021. június 21. – 18:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump a koronavírus-járvány kezdetekor Guantánamóba deportálta volna az amerikai fertőzötteket a Washington Post két újságírójának új könyve szerint.

A járvány korai napjaiban, amikor az új típusú koronavírus globális terjedésbe kezdett, és kezdett egyértelmű lenni, hogy a pandémia hamarosan az egész világra ki fog terjedni, krízismegbeszélést tartottak a Fehér Ház hírszerzési és válságkoordinációs központjában, a Situation Roomban. Az egyeztetésen természetesen jelen volt az elnök is, aki az egyik ponton a következő kérdéssel fordult a tanácsadóihoz:

„Nincs egy szigetünk, ami a miénk? Mi van Guantánamóval?”

A szeptember 11. utáni megtorlásokban a terroristagyanúsnak mondott személyek fogva tartásáról és a kínzásokról elhíresült kubai amerikai támaszpont úgy jött elő, mint ahova deportálni lehetne az amerikai fertőzötteket, hogy őket karanténba zárva akadályozzák meg a járvány további terjedését.

Ezt állítja legalábbis egy, a napokban megjelenő könyv, melyben Yasmeen Abutaleb és Damian Paletta, a Washington Post újságírói mutatják be Trump járványpolitikáját. A „Nightmare Scenario”, magyarul Rémálom-szcenárió című kötet a beharangozója (a könyvből még csak szemelvények jelentek meg a lapban) szerint klasszikus tényfeltárói munka, rengeteg háttérbeszélgetéssel és más információforrásokkal.

Donald Trump és egészségügyi tanácsadója, Alex Azar
Donald Trump és egészségügyi tanácsadója, Alex Azar

Az, hogy a guantánamói ötlet valóban felmerült-e, arra egyelőre nem látszik direkt megerősítés, az állítólagos felvetést pedig a tanácsadók elutasították, abból mint tudjuk, nem lett semmi. De a könyv az eddig napvilágot látott részek alapján ezen kívül is erős mondatokat tartalmaz. A szerzők forrásai szerint Trump tavaly márciusban azzal reagált az egészségügyi tanácsadója, Alex Azar javaslatára a tömeges teszteléssel kapcsolatban, hogy

„a tesztelés meg fog ölni engem!”.

Vagyis a tesztek és a lezárások miatt fogja elveszteni a választásokat. A kérdésére, hogy melyik idióta döntötte el, hogy a szövetségi kormány végezze a tesztelést, a válasz Jared Kushner, Trump veje volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!