Vészhelyzet miatt leállt Irán egyetlen atomerőműve

2021. június 20. – 21:54

Másolás

Vágólapra másolva

Vészhelyzeti leállás miatt ideiglenesen nem termel áramot Irán egyetlen nukleáris erőműve – közölte az iráni állami televízió nyomán az MTI. Golamali Raksanimer, a létesítményt üzemeltető állami energiaszolgáltató vállalat szóvivője azt mondta, az orosz segítséggel épített busehri atomerőmű leállítását szombaton kezdték meg, ez három-négy napig is eltarthat, és emiatt áramkimaradások lehetnek.

Az iráni médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy baleset miatt történt a vészhelyzeti leállás. Ez eddig soha nem fordult ott elő. Az erőmű működését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyeli, a szervezet egyelőre nem reagált a történtekre.

A busehri az ország egyetlen atomerőműve. Az építési munkálatok még az 1970-es évek derekán indultak. Az atomerőmű aktív tektonikai törésvonalak mentén található, ezért úgy építették, hogy ellen tudjon állni nagyobb földrengéseknek is. Az utóbbi időben nem jelentettek jelentősebb földmozgásokat a térségből. A létesítményt Oroszországba termelt uránnal működtetik, és oda szállítják vissza az elhasznált fűtőelemeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!