A menekültek iránti könyörület fontosságáról beszélt Ferenc pápa

2021. június 20. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az otthonukat elhagyni kényszerülő menekültek iránti könyörületre szólított Ferenc pápa vasárnap, a menekültek világnapján – írta meg az MTI.

Ferenc pápa szokása szerint az Apostoli Palota ablakából mondta el vasárnapi beszédét. Az egyházfő kijelentette, hogy „meg kell nyitni a szíveket” a menekültek előtt, emellett bejelentette, hogy csatlakozik Mianmar püspökeihez, akik felhívásukban a nemzetközi közösségtől kértek segítséget.

A pápa a mianmari püspökök által ajánlott humanitárius folyosók létesítését is szorgalmazta az otthonukat elveszítők és az éhezők számára Mianmarban, valamint azt, hogy a templomok, pagodák, kolostorok, szentélyek és az iskolák, kórházak is semleges, védett helyszínnek számítsanak.

„Magunkévá kell tennünk szomorúságukat és örömüket, tanuljunk bátor kitartásukból, és így mindannyian hozzájárulunk egy emberségesebb közösség, egyetlen nagy család létrehozásához” – mondta a pápa.

A menekültek világnapját az ENSZ 2001 óta minden évben megtartja. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint a világban meghaladja a 82 milliót a háborúk, erőszak, üldözés miatt otthonukból menekülők száma.

A pápa menekültekhez való hozzáállásával kapcsolatban nemrég Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt. Szerinte valóban van véleménykülönbség a Szentatya migrációval kapcsolatos véleménye és a magyar kormány álláspontja között. „Mi erőteljesen ellenezzük a migrációt, a katolikus egyháznak pedig megvan a maga álláspontja”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!