Újra beléphetnek az Egyesült Államok lakosai az EU-ba, oltottságtól függetlenül

2021. június 19. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok állampolgárai mostantól ismét beléphetnek az Európai Unióba, akár be vannak oltva, akár nem, írja az NPR.

Az Európai Tanács frissítette azoknak az országoknak a listáját, amelyek állampolgárai és lakosai szabadon utazhatnak a 27 tagállamába, erre került most fel az Egyesült Államok is.

A pénteken közzétett frissített lista egy ajánlás, hogy kik kaphatnak beutazási engedélyt a hazájuk egészségügyi helyzete alapján. Az egyes uniós tagállamok viszont saját maguk döntenek arról, milyen nemzetiségűeket engednek be, kérnek-e PCR- vagy gyorsteszt az érkezéskor, és kötelezővé teszik-e a karantént. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve nyomatékosan sürgeti az országokat, hogy a mobilitás biztosítása érdekében hangolják össze az ilyen szabályokat szomszédaikkal.

Plusz tényezőként figyelembe vehetik az EU-s országok a beutazások engedélyezésénél, hogy van-e kölcsönösség a két ország kormánya részéről. Az amerikai kormány ugyanis még nem oldotta fel az európaiak nem létfontosságú utazására vonatkozó tilalmat.

Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta:

„Magától értetődik, hogy ugyanezt várjuk el az EU-n kívüli partnerországoktól is az oda utazó uniós polgárok esetében”.

„Megnyugtatást kaptunk arról, hogy ez a kérdés az amerikai kormányzat számára kiemelt fontosságú” – mondta Jahnz a keddi amerikai-EU csúcstalálkozón, hozzátéve, hogy pénteken közös munkacsoport ülésezett azzal a céllal, hogy „újraindítsák a biztonságos és fenntartható utazást az EU és az Egyesült Államok között”.

Alberto Alemanno, a párizsi HEC üzleti iskola uniós joggal és politikával foglalkozó professzora szerint az Egyesült Államok vonakodik megnyitni határait az európai turisták előtt, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy

„negatívan ítélik meg, ahogy az Európai Unió kezeli a világjárványt – nevezetesen a lassú oltási programokat. Más szóval, Európát [még] nem tekintik biztonságosnak”.

Jahnz szerint az EU járványügyi helyzete javul, és

„természetesen egy szilárd infrastruktúrát hozunk létre a biztonságos utazás megkönnyítésére az EU digitális COVID-tanúsítványának köszönhetően, amelynek célja, hogy megkönnyítse a vizsgálati vagy oltási státuszok határokon átívelő elismerését.”

Azt mondta, bíznak benne, hogy az Egyesült Államok számára is elfogadható megoldásokat találnak majd.

Mindeközben az európai idegenforgalmi ágazat azt várja, hogy visszatérjenek az EU-n kívüli legjövedelmezőbb ügyfelei. Jeroen Roppe, a belga főváros turisztikai kommunikációs ügynöksége, a Visit.Brussels a szóvivője szerint a 2020-as év „katasztrófa” volt. Roppe kifejtette, hogy Brüsszel látogatóinak általában 80%-a külföldről érkezik, és közülük sokan az Egyesült Államokból.

„Nagyon örülünk, hogy az amerikai turisták visszatérnek városunkba”.

Eduardo Santander, az Európai Utazási Bizottság, a kontinens turisztikai ügynökségeit tömörítő szervezet ügyvezető igazgatója szintén optimista, de elmondta, hogy fontos kérdések maradtak még megválaszolatlanok.

„Úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyszerű kezdet, de még mindig el kell olvasni az apró betűs részt. Valószínűleg még néhány hét, amíg biztosak leszünk azokban az apró dolgokban, amiket egy utazónak figyelembe kell vennie, mielőtt Európába jön.”

Santander arra figyelmeztet, hogy a kölcsönösség hiánya az Egyesült Államokba utazni kívánó európai utazók számára az amerikaiaknak is problémát jelenthet, mivel a légitársaságoknak mindkét irányba utazókra szükségük lesz ahhoz, hogy újraindítsák járataikat. Szerinte július közepére már zökkenőmentesen mennek majd a dolgok, és idén a turizmus főszezonja a felhalmozott kereslet kielégítése miatt akár őszig is eltarthat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!