Ferenc pápa a szentté avatás útjára helyezte Robert Schumant, Európa atyját

2021. június 19. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa szombaton a római katolikus egyház szentté avatási útjára helyezte Robert Schuman 20. századi államférfit, a modern Európa egyik alapítóját, írta meg a Reuters.

Egy vatikáni közlemény szerint a pápa jóváhagyta az 1963-ban elhunyt Schuman „hősies erényeinek” elismeréséről szóló dekrétumot. Az elismerés az egyik legkorábbi szakasza annak a hosszú folyamatnak, amely a szentté avatáshoz vezethet.

Schuman munkássága meghatározó szerepet játszott a mai európai intézmények, például az Európai Unió megalapításában. 1950-ben a „Schuman-terv” egy nemzetek feletti szén- és acélközösséget javasolt. A terv 1957-ben Európai Gazdasági Közösséggé, 1993-ban pedig Európai Unióvá alakult.

A második világháborút közvetlenül követő időszakban francia miniszterelnökként és külügyminiszterként szolgált, szerepet játszott a NATO megalapításában is.

Az olasz Alcide de Gasperi, a francia Jean Monnet és a német Konrad Adenauer mellett őt tartják Európa egyik atyjának, aki a demokratikus, nemzetek feletti elveket támogatta, hogy megakadályozza egy újabb háború kitörését a kontinensen. Ezeket a törekvéseit több pápa is méltatta.

A dekrétum jóváhagyásával mostantól a „tiszteletreméltó” címet viseli. Schumannak egy csodát kellene tulajdonítani ahhoz, hogy boldoggá, majd egy másikat ahhoz, hogy szentté avassák. A római katolikus egyház azt tanítja, hogy csodákat csak Isten tesz, de a szentek, akikről úgy tartják, hogy Istennél vannak a mennyben, közbenjárnak a hozzájuk imádkozó emberekért. A csoda általában egy ember orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulása.

A franciaországi székhelyű Institut Saint Benoît több évtizede szorgalmazza Schuman szentté avatását. Teológusai és történészei tanúkat hallgattak meg, és megvizsgálták minden írását a Vatikánba küldött dokumentációhoz, amely végül a szombati dekrétumhoz vezetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!