Egy nappal azután, hogy bejelentette, indul a választáson, drogváddal őrizetbe vettek egy orosz ellenzéki politikust

2021. június 18. – 22:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy állítólagos drogügylet miatt két hónapra házi őrizetbe vették Makszim Reznyik szentpétervári ellenzéki politikust. Reznyik indult volna az előző napon meghirdetett önkormányzati választásokon, ezt azonban előzetesből nem teheti meg.

A 46 éves Reznyiket azzal vádolják, hogy márciusban 18 gramm füvet vásárolt. A szentpétervári ellenzék egyik legismertebb alakja a rendőrség szerint egy távoli rokona „droglaborjában” szerezte be a marihuánát. Reznyik mindent tagad, a rokon, aki korábban ellene vallott, azt mondja, kényszerrel vették rá a vallomásra.

Nem ez az első alkalom, hogy Reznyiket drogvádakkal illetik. Miután több ellenzéki tüntetést is szervezett a város nyugatellenes kormányzója, Alexander Beglov helyi hatalma ellen, 2019-ben az egyik demonstráción „preventív jelleggel” letartóztatták, majd miután kiengedték, óriási sajtókampány indult ellene a helyi putyinista propagandamédiában. A cikkek azt állították, Reznyik beszívva vett részt a tüntetésen, majd további bizonyítatlan sztorikat fabrikáltak arról, hogy beszédképtelen volt, hogy bedrogozva megverte a feleségét, és cigizős képeket osztottak meg róla azzal, hogy felvételek vannak arról, hogy marihuánát szív.

Az összehangolt támadások mögött Reznyik szerint Beglov áll. A lejárató cikkek a gyakran csak Putyin szakácsaként is emlegetett oligarcha, a pétervári Jevgenyij Prigozsin médiabirodalmának különböző orgánumaiban jelentek meg. Az újságírók odáig mentek, hogy megvásárolták Reznyik használt bőrkabátját a neten, majd elvitték a rendőrségre, hogy a laborban drognyomokat keressenek rajta.

Reznyik bejelentette, hogy indulni akar az őszi helyi választásokon a városi törvényhozó gyűlés képviselői helyéért – a választás időpontját a hatóságok most szerdán jelentették be. Másnap az ügyészség két hónap házi őrizetbe tette a képviselőt az állítólag a rokonnál talált marihuána miatt.

A bebörtönzött Alekszej Navalnij szóvivője a hatóságok választások előtti, időközben már tipikussá vált eljárásáról beszélt Reznyik ügyével kapcsolatban – írja az MTI. Az orosz vádhatóság eljárását az Európai Unió az politikai sokszínűségre mért újabb csapásként értékelte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!