10 éves gyerekszületési rekordot hozott Németországban a koronavírus enyhülése

2021. június 15. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint két évtizede a legmagasabbra emelkedett a születések száma márciusban Németországban, a növekedés időbeli összefüggésben áll a koronavírus-járvány első hullámának enyhülésével – írja az MTI a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) keddi közlése alapján.

Az idén márciusban 65 903 gyerek született, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A márciusi születések száma legutóbb 1998-ban haladta meg a 65 ezret.

Már februárban is a szokottnál többen születtek Németországban, az éves szintű növekedés 6 százalék volt. Ez a trend márciusban megszilárdult. Mint a Destatis írta, az emelkedés időbeli összefüggésben áll az első, 2020 tavaszi járványhullám levonulásával és a koronavírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások május elején elkezdett lazításával.

Hozzátették, hogy több más európai ország statisztikai hivatala is regisztrált hasonló jelenséget. A járvány első hullámát keményen megszenvedő országok némelyikében, például Spanyolországban, Franciaországban és Belgiumban márciusban megállt a születések számának csökkenése, sokhelyütt pedig erősen növekedett a születésszám, Romániában 15 százalékkal, Észtországban és Litvániában 13 százalékkal, Hollandiában, Finnországban és Magyarországon 10 százalékkal.

A járványok és a velük járó gazdasági visszaesés rövid távon jellemzően a születések számának visszaesését eredményezi, amit gyakran ilyesféle visszapótlódás követ, ekkor az anyagi bizonytalanság miatt elhalasztott babák egy része megszületik, amint stabilizálódik a helyzet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!