Egymillió euróra büntették a francia IKEA-t, mert nyomoztatott a dolgozói után

2021. június 15. – 12:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1 millió eurónyi, vagyis kb. 350 millió forintnyi büntetést rótt ki egy francia bíróság a helyi IKEA-ra, korábbi vezérigazgatóját, Jean-Louis Baillot-t pedig két év felfüggesztett börtönbüntetésre és 50 000 euró (kb. 17,5 millió forint) megfizetésére kötelezték, miután a vállalatnál dolgozók után kémkedtek, magánnyomozókat béreltek fel, hogy adatokat gyűjtsenek róluk.

A BBC cikke szerint az IKEA Franciaország magánnyomozók mellett rendőröket is bevont a szenzitív információk beszerzéséhez, az egészre 2012-ben derült fény. A történtek után az IKEA-tól kirúgtak négy menedzsert, és új magatartási kódexet fogalmaztak meg. A versailles-i bíróságon tizenöt vádlott ült, nagyrészt az IKEA korábbi vezetése és üzletvezetők. Négy rendőr is érintett az ügyben, őket bizalmas adatok szivárogtatásával vádolják.

Az ún. illegális kémkedési rendszert az üzletvezetők használták a már meglévő alkalmazottak és az új jelentkezők ellenőrzésére. Több száz (kb. 400) emberről gyűjtöttek be adatokat 2009 és 2012 között, ezért az ügyészség eredetileg 2 millió eurós büntetést kért az IKEA-ra, a volt vezérigazgatóra pedig egy év letöltendőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!