A svájciak többsége beintett a klímaadóra, újra kell tervezni a zöld célokat

2021. június 14. – 11:07

frissítve

A svájciak többsége beintett a klímaadóra, újra kell tervezni a zöld célokat
Népszavazásra érkezők Zürichben – Fotó: Reuters/Arnd Wiegmann

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk többséggel ugyan, de a svájciak elutasították a vasárnapi népszavazáson azt a javaslatot, amelynek értelmében adót vetettek volna ki a klímaváltozást okozó üzemanyagokra, a földgázra és a repülőjegyekre. A választópolgárok 51 százaléka szavazott nemmel, 49 százalék mondott igent, írja a BBC.

A brit közszolgálati média berni tudósítója úgy fogalmazott, hogy az eredmény „hatalmas sokk” a svájci kormánynak. A kommentár szerint a környezetvédők vereséget szenvedtek, és így az országnak újra kell terveznie az energiastratégiáját azért, hogy meg tudjon felelni a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott elvárásoknak.

A klímaadó ellenzői azzal érveltek, hogy ez keveset számítana, miután a zöld hagyományaira különösen büszke Svájc a világ szén-dioxid-kibocsátásának csak 0,1 százalékát adja.

Az MTI szerint vasárnap több más kérdésben is véleményt nyilváníthattak a svájci választópolgárok. Nemet mondtak arra is, hogy betiltsák a mesterséges kártevőirtó szereket. A javaslat értelmében Svájcnak bio-mezőgazdasági országgá kellene válnia, ezért betiltották volna a szintetikus gyomirtókat és az olyan termékek importját is, amelyeket ilyen szerek felhasználásával termeltek.

Egy másik javaslat értelmében a svájci gazdák csak akkor kaphattak volna állami támogatást, ha nem használnak mesterséges kártevőellenes szereket, kevesebb antibiotikumot használnak, és csak annyi állatot tartanak, amennyit saját földterületeik el tudnak tartani. A gazdák és a svájci csokoládéipar is ellenezte a javaslatot. A csokoládégyártók szerint ugyanis 30 százalékos áremelkedéshez vezetne, ha csakis biokakaót használhatnának.

Jóváhagyták viszont a népszavazáson a vállalkozásoknak a koronavírus-járvány idején nyújtott támogatásról szóló (a támogatásokat szűkíteni tervező) javaslatot és a rendőrség jogköreinek kibővítését a terrorizmus elleni fellépés érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!