Radiológiai veszélyt jelentettek nekik, kínai atomerőmű körül vizsgálódtak az amerikaiak

2021. június 14. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felmerült a gyanú a kínai Tajsan atomerőművet részben tulajdonló francia vállalat, a Framatome részéről, hogy szivárgás történik az atomerőműben (úgynevezett közvetlen radiológiai veszélyt emlegettek), ám ahelyett, hogy az atomerőművet bezárták volna, a kínai hatóságok inkább megemelték a környékén a sugárzáshoz fűződő egészségügyi határértéket, csak hogy ne kelljen bezárni azt. A franciák arra kérték az amerikai tisztviselőket, hogy értékeljék a jelentést – írja a CNN egy hozzájuk eljutott dokumentum alapján.

Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írják, hogy az amerikaiak át is nézték a jelentést, de a Biden-adminisztráció arra jutott, hogy még nem érte el az ún. válságszintet a helyzet. Noha az eredmény végül nem egyértelműen nyugtalanító, azért a Nemzetbiztonsági Tanács többször is ülésezett múlt héten. A CNN úgy tudja, hogy az amerikai és a francia kormány megvitatta a helyzetet.

A lap szerint bár az amerikai tisztviselők szerint az aktuális helyzet nem jelent komoly biztonsági kockázatot az üzemben dolgozókra vagy a környéken élőkre, az mindenképp szokatlan, hogy egy külföldi vállalat az amerikai kormányhoz forduljon segítségért.

A CNN megkereste a kínai hatóságokat és az atomerőművet üzemeltetőket is, de nem kaptak választ. Ugyanakkor vasárnap este megjelent egy közlemény a Tajsan atomerőmű honlapján. Ebben azt írják, a környezeti adatok rendben vannak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!