Biden a NATO-csúcstalálkozón: A szövetségeseknek fel kell ismerniük az Oroszország és Kína jelentette veszélyeket

2021. június 14. – 15:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Európának tudnia kell, hogy számíthat az Egyesült Államokra, mondta Joe Biden Brüsszelben hétfőn. Az elnök hozzátette: a NATO rendkívül fontos a szövetségesek érdekeinek szempontjából, írja az MTI.

Biden a NATO-csúcstalálkozón beszélt arról, hogy a NATO egyezmény kollektív védelmi elvéről szóló részére vonatkozóan az európai szövetségesek számíthatnak Washingtonra.

„Azt szeretném, ha egész Európa tudná, hogy az Egyesült Államok ott van”

– fogalmazott. Kitért arra is, hogy az Egyesült Államok vállalja, hogy a NATO-szövetségeseinek védelmében lépéseket tegyen, ha őket megtámadnák. Méltatta emellett azt is, hogy egyre több NATO-tagország eléri azt a célt, amely szerint a bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják, és a többiek is jó úton vannak efelé.

Biden beszélt arról is, hogy a szövetségeseknek fel kell ismerniük az Oroszország és Kína jelentette, a nemzetközi biztonságra veszélyt jelentő kihívásokat. Sem Oroszország, sem pedig Kína nem cselekszik oly módon, ahogyan az elvárható – mondta Biden.

A NATO egynapos csúcstalálkozóján a fő témák között volt Oroszország és Kína, mellettük pedig a kibertámadások és a klímaváltozás. A NATO-csúcs célja egyebek mellett azon 2030-ig megvalósítani kívánt célok és feladatok meghatározása, amelyek hozzájárulnak a szövetség felkészítéséhez a jövő kihívásaira.

Kína fontos téma volt a G7-es vezetők csúcstalálkozóján is, ahol azt ígérték, fellépnek Peking igazságtalan kereskedelmi gyakorlata, az emberi jogok megsértése és a hongkongi demokrácia eltiprása ellen. Kína belügyeibe való beavatkozásnak, rágalomnak nevezte a G7-ek kijelentését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!