Amerikai püspökök kiközösítenék Joe Bident az abortuszpolitikája miatt

2021. június 12. – 21:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden abortuszpolitikájáról, oltáriszentséghez való járulás jogáról és esetleges kiközösítésről tárgyal a jövő héten az amerikai püspökök kongresszusa – írja a Guardian. Az USA elnöke hithű katolikus, minden héten misére jár, bárhol is járjon. Ha sehogy sem tudja megoldani, akkor az egyházi szabályoknak megfelelően szombat este vesz részt a misén.

Ez azonban nem minden katolikusnak tetszik. Több egyházi személy is azt gondolja, hogy túl liberális az abortuszpolitikája, ezért nem érdemli meg a katolikusoknak járó oltáriszentséghez való járulás jogát. Ezzel az állásponttal sok püspök és pap nem ért egyet, ezért tárgyalnak arról, hogy az elnök és más magas rangú politikusok például az abortuszhoz való viszonyuk alapján részesülhessenek az oltári szentségben.

„Hogy mondhatja, hogy hithű katolikus, miközben olyan dolgokat csinál, ami ellentétes az egyház tanításaival?”

– vetette fel Joseph Neumann érsek, a katolikus püspökök amerikai kongresszusának (US Catholic Conference of Bishops) életpárti ügyek tanácsának elnöke.

Szerinte Biden álláspontja egy komoly, morálisan gonosz probléma, ami egyedi problémát jelent az egyház számára. Raymond Burke bíboros, Ferenc pápa egyik leghangosabb konzervatív kritikusa odáig ment, hogy szerinte a politikusok, akik támogatják a nők döntési jogát abortuszkérdésben, azok aposztaták, hitehagyottak, akiktől nemcsak az oltári szentséget kéne megvonni, hanem ki is kéne átkozni őket.

A gyűlésen erről döntenek majd. Az eucharisztiát a nők döntési lehetőségét támogatóitól elvevőknek 280 szavazatra van szüksége, azaz kétharmadra, de 60 püspök már bejelentette, hogy tartózkodik, mert szerintük a téma széthúzást kelt a szervezeten belül.

Robert McElroy, San Diego püspöke szerint az oltáriszentséget politikai fegyverré vált, ellenzi az indítványt. Kevin Gillespie atya, aki abban a templomban dolgozik, ahova az elnök Washingtonban szokott járni teljes mértékben ellenzi az elképzelést, meg van győződve Biden hitéről. Amióta védi, hogy az elnök misére járhasson több haragos emailt, levelet és telefonhívást is kapott. A jelen állás szerint arról, hogy ki kaphat járulhat oltári szentséghez a helyi püspök dönt, és Washington és Wilmington püspöke támogatásáról biztosította az elnököt.

Joe Biden mise után egy wilmingtoni templom előtt – Fotó: Mandel Ngan / AFP
Joe Biden mise után egy wilmingtoni templom előtt – Fotó: Mandel Ngan / AFP

Az elnököt egyébként nem lehet a legliberálisabbnak nevezni a kérdésben. Ahogy a könyvében írta, minden cselekedetét a hite vezérli. Azt is elmondta, hogy szerinte az emberi élet a fogantatással kezdődik, de kijelentette, hogy nem hajlandó ebben a kérdésben a saját, hitből eredő nézeteit másokra ráerőltetni.

Az elmúlt hónapokban ez érezhető volt, ugyanis több olyan, a Trump-adminisztráció alatt meghozott döntést is visszavont, aminek köze van az abortuszhoz, és engedélyezte, hogy a nők online rendelhessenek terhességmegszakító tablettát a járvány alatt.

Néhány katolikus szerint ez hiba volt, mert egy hívőnek a hivatali idejében is hívőként kell döntenie. Ennek ellenére a Pew szerint a katolikusok több mint kétharmada nem gondolja, hogy el kéne venni Bidentől az oltáriszentséghez való járulás jogát. Exit-pollok szerint a katolikusok 51 százaléka Bidenre szavazott novemberben.

Szakértők szerint a konzervatív püspökök indítványa valóban csak széthúzást gerjeszt, és visszarántja a politikai játszmákba az egyházat, és tartanak attól, hogy az egyház a döntéssel sok fiatalt eltaszítana magától.

Michael Budde, a DePaul Egyetem professzora szerint már csak arról van szó, hogy a konzervatív püspökök végső kétségbeesésükben erőszakkal akarják megszerezni, amit korábban párbeszéddel és érvekkel nem tudtak. Azt is hangsúlyozta, hogy nem létezik egy egységes álláspont az abortuszról a katolikus világban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!