Macron francia katonákat von ki Afrikából

2021. június 11. – 05:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaország csökkenti afrikai jelenlétét, hadműveleteit – jelentette be Emmanuel Macron az MTI szerint. Sajtótájékoztatóján az elnök közölte: „mélyreható átalakulást” tervez a francia katonai jelenlétet illetően a Száhel-övezetben. Ennek része a francia csapatok részleges kivonása és egy nemzetközi dzsihadistaellenes szövetség kiépítése.

„Konzultációk eredményeként kezdjük meg a mélyreható változtatásokat” – fogalmazott Macron. Kifejtette, hogy Párizs katonákat von ki, támaszpontokat zár be, és a dzsihadistaellenes, 5100 fős speciális alakulaté lesz a főszerep. Rajtuk kívül a francia katonákat hazarendelik, kisebb részüket pedig szélesebb nemzetközi haderőbe integrálják.

A francia államfő kifejtette: a terrorizmus elleni küzdelemnek ezentúl – francia részről – „két oszlopa lesz”: a terrorellenes speciális egységeké és a dzsihadisták ellen harcoló más nemzetközi erőké, amelyekkel Párizs csak együttműködést tervez. Hozzáfűzte: Párizs ezentúl „csakis olyan intervenciókban vesz részt, amelyek kizárólag a terror megfékezését szolgálják”.

A kivonulás – Macron megfogalmazásában – „szervezett módon” történik majd, a részleteket június végén hozza nyilvánosságra az Elysée-palota (a francia köztársasági elnöki hivatal).

„Franciaország valamivel több mint nyolc évig volt jelen a Száhel-övezetben. Sok katonánk elesett. A családjaikra gondolok. Következetességgel, egyenes beszéddel tartozunk nekik. Tanulni fogunk abból, ami működött, és abból is, ami nem” – fejtegette Emmanuel Macron.

Franciaország eddig Mauritániába, Maliba, Nigerbe, Csádba és Burkina Fasóba küldött katonákat a dzsihadisták elleni harchoz. A térséget az al-Kaidához és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető különféle dzsihadista csoportok terrorizálják.

Párizs a múlt héten Maliban felfüggesztette a hadműveleteket, miután Bamakóban – rövid időn belül másodszor is – katonai hatalomátvételt hajtottak végre. Macron közvetlenül a puccs után francia újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Franciaország a jövőben nem támogat olyan államokat, ahol a hatalomnak nincs demokratikus legitimitása. Jelezte egyben azt is, hogy Franciaországnak nem áll szándékában örökre jelen lenni a katonáival Afrikában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!