Végeztek az al-Kaida egyik vezetőjével Maliban

2021. június 11. – 21:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A francia hadsereg végzett Mali északi részén az Iszlám Magreb al-Kaidájának egyik vezetőjével, aki felelős volt két francia újságíró 2013-as elrablásáért is (az újságírók később életüket vesztették), írja az MTI Florence Parly, a francia védelmi miniszter közlése alapján.

Parly arról beszélt, hogy június 5-én hajtották végre a műveletet, ahol az al-Kaida-vezető mellett három másik terrorista is meghalt. A terroristák az értesülések szerint meg akartak támadni egy területet, melyet az ENSZ mali békefenntartó missziójának csádi zászlóalja ellenőriz.

A miniszter beszélt arról is, hogy a szóban forgó vezető, Ag Bakabo vezényelte le 2013 novemberében a Radio France Internationale (RFI) francia közszolgálati rádió két újságírójának, Ghislaine Dupont-nak és Claude Verdonnak elrablását és meggyilkolását. Az al-Kaida magára vállalta a gyilkosságot, mint fogalmaztak, „válaszul Franciaország mindennapos bűncselekményeire a mali emberek jogaival szemben, illetve a nemzetközi erők tetteire Azavád (Mali északi része) muszlimjaival szemben”.

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol a szélsőséges iszlamisták ellen a Száhel-övezetben, Maliban 1600 fős kontingenst állomásoztatva. A Barkhane hadművelet 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban az ENSZ békefenntartó missziója is jelen van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!