Auckland a legélhetőbb város a világon, Bécs visszacsúszott a listán

2021. június 9. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zéland legnépesebb városa lett a legélhetőbb város a világon az Economist Intelligence Unit friss rangsora szerint. A 2018-ban és 2019-ben első helyezett Bécs a 12. helyre csúszott vissza a 140 nagyvárost rangsoroló listán.

A lista első hat helyét ázsiai és óceániai városok foglalják el. Többek között az lehet az oka az új-zélandi, ausztrál és japán városok sikerének, hogy szigetországok lévén sikeresebben tudtak szembeszállni a koronavírus-járvánnyal.

„Új-Zéland szigorú zárlatának köszönhetően társadalmuk újra kinyílhatott, és az olyan városok polgárai, mint Auckland és Wellington, olyan életmódot élvezhettek, amely hasonlított a járvány előtti élethez” – indokolta az Economist Intelligence Unit (EIU) a szigetország városainak kiemelkedő eredményét.

Az első helyezett Aucklandet a japán Oszaka, az ausztráliai Adelaide, az új-zélandi Wellington, a japán Tokió és az ausztráliai Perth követi a listán. A top 10-be mindössze két európai város, Genf és Zürich került be a 7. és 8. helyen. A 10 legélhetőbb város listáját az ausztráliai Melbourne és Brisbane zárja.

Az európai városok az előző évekhez képest rosszabban szerepeltek. Hamburg 34, Prága 27, Római 21, Pozsony pedig 20 helyet rontott. Emögött egyebek mellett az áll, hogy az Európai Unió nehezen indította be az oltási kampányt, és számos tagállam a reméltnél több zárlatot rendelt el, ami rontotta városaik pontszámát a kultúra és a környezetvédelem mérésében. A másik négy értékelt kategória a stabilitás, az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra.

A legélhetetlenebb városok listáját Damaszkusz, Szíria fővárosa; Lagos, Nigéria legnépesebb városa és Port Moresby, Pápua Új-Guinea fővárosa vezeti.

Az Economist Intelligence Unit évente készít listát a legélhetőbb városokról. A mostani az első lista 2019 óta, ugyanis a koronavírus-járvány miatt 2020-ban végül nem állítottak rangsort. Azt nem tudni, hogy Budapest hol végzett az idei rangsorban, ugyanis az EIU csak a legjobb és a legrosszabb tízet, valamint a legtöbbet javító és rontó városokat szokta közzé tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!