Az európai kábítószerpiacot nem rázta meg a járvány

2021. június 9. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Változásokat hozott, ám nem rengette meg kábítószerpiacot a koronavírus-járvány, derül ki az EU kábítószerügyi ügynökségének (EMCDDA) éves jelentéséből, amit szerdán tettek közzé.

A jelentés szerint a kábítószer-kereskedelem is alkalmazkodott a Covid-19 okozta zavarokhoz, például az utazási korlátozásokhoz és a határok lezárásához. Az EMCDDA szerint a járvány hatására a kábítószer-kereskedők nagyobb mértékben támaszkodnak például az intermodális konténereken és kereskedelmi ellátási láncokon keresztül történő csempészetre, és kevésbé támaszkodnak az emberi futárokra.

A kannabisztermesztés és a szintetikus kábítószerek előállítása az EU-ban a világjárvány előtti szinthez hasonlóan stabilnak tűnik, az előállítás felderítésében nem mutatkozott csökkenés. Bár a korai kijárási korlátozások akadályozták az utcai kiskereskedelmi kábítószerpiacokat, és néhány helyen lokálisan hiányt jelentettek, a dílerek és a vásárlók alkalmazkodtak a titkosított üzenetküldési szolgáltatások, a közösségi média alkalmazásai, az online források, valamint a postai és otthoni kézbesítési szolgáltatások fokozott használatához. Ez felhívja fel a figyelmet arra, hogy a világjárvány hosszú távú hatása a kábítószerpiacok további digitalizációja lehet, áll a jelentésben.

Mivel a kijárási korlátozások miatt megcsappant az éjszakai szórakozási lehetőségek és összejövetelek száma, a partidrogok iránti kereslet is lecsökkent az elmúlt egy évben. Egyre többen fogyasztanak viszont crack kokaint, aminek több országban is nőtt a hozzáférhetősége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!